Consumarea in stare proaspata a produselor apicole direct din stup, traiul in microclimatul depoluat si foarte sanatos al albinelor, exemplul lor de armonie, ordine, curatenie si harnicie au constituit si constituie secretul longevitatii viguroase a apicultorilor, contribuind in mare masura la faima albinelor si a produselor apicole. Aceasta face ca apicultura sa fie din vremuri stravechi o ocupatie de predilectie a varstei a treia, care o face senina, frumoasa, demna si fericita. Poate fi recomandata tuturor, cu doua corective: fara intepaturile albinelor si fara eforturile epuizante de albinar robit de setea de castig in exploatarea intensiva a lui insusi si a albinelor. Deci, situatia de apicultor amator, posesor a 1-2 stupi in gradina casei sale, se recomanda tuturor si poate deveni sportul cel mai sanatos si agreabil al barbatilor si femeilor de varsta a treia. Pentru a estima valoarea produselor proaspete pe care le poate oferi stupul, vom da in continuare o mica lista de preparate medicinale populare apiterapice, care alcatuiesc alimente dietetice si totodata leacuri de cea mai autentica valoare. Dar si in acest caz exista contraindicatii si actiuni adverse ale produselor apicole, fapt pentru care nu trebuie inceput niciun tratament fara a consulta medicul.
Fagurii de miere cresc rezistenta organismului
Din vremuri stravechi, fagurii de miere sunt folositi ca atare in medicina populara de pretutindeni, in combaterea bolilor aparatului respirator, a racelilor banale sau a starilor gripale, in combaterea bolilor de stomac, de ficat sau de rinichi, a starilor de slabiciune din convalescente si chiar a intoxicatiilor alcoolice. Se crede in multe parti ale lumii, din popor, ca o bucata mica de fagure luata in gura, in fiecare dimineata, poate sa apere de boli infectioase, crescand rezistenta organismului si prevenind imbolnavirile, mai ales in sezonul rece sau in timp de epidemie.
Capacele de faguri, indicate pentru imunizarea copiilor?
Capacelele de faguri, rezultate din recoltarea mierii prin descapacirea fagurilor, se pun in borcane curate, umplandu-le pana la trei sferturi, iar apoi completand cu miere, inchise ermetic la final. Acest produs se poate pastra cel mult un an, la loc uscat, intunecos si racoros. Se administreaza copiilor peste 3 ani, pana la trei lingurite pe zi, iar adultilor pana la maximum trei linguri pe zi. Actiunile terapeutice dezinfectante, bactericide, bacteriostatice, de crestere a capacitatii naturale de aparare a organismului sunt datorate atat propolisului, pus de albine printre straturile de ceara, care formeaza capacelele, cat si mierii. Actiunile cerii ii dau acestui leac o utilizare in plus in unele afectiuni digestive.
Fagure zdrobit in miere, recomandat in convalescenta
Se scoate din rama fagurele, atat cat este necesar pentru o zi, se zdrobeste intr-un vas mare de sticla iar rezultatul poate fi folosit la unul sau mai multi bolnavi. Da rezultate foarte bune in anumite afectiuni digestive sau hepatice, in astenii nervoase, in lipsa de pofta de mancare, in oboseala, slabire accentuata, stres, la copii anemici, in convalescenta dupa diverse boli si operatii chirurgicale. Ca la toate produsele cu miere, contraindicatiile majore le constituie diabetul zaharat si obezitatea, fiind de asemenea nevoie de prudenta si de avizul medicului, de la caz la caz, ca in orice tratament.
Fagure cu pastura in miere, tratament antiaging?
Pentru o zi, se pot alege fagurii cu pastura curata se pun la borcan iar desupra se toarna miere si se tine la frigider. Se poate lua cate o bucatica si mesteca timp mai indelungat. Actiunea puternica de stimulare a sistemului nervos si glandular a pasturii, face tratamentul deosebit de indicat in toate tulburarile nervoase de tip astenic, in toate insuficientele glandulare si sexuale. S-au mai consemnat rezultate bune in gastritele hipo- sau anacide, in tulburarile trofice (de crestere) ale copiilor, precum si in tratamentul batranetii, mai ales la femei, ca si al excesului de foliculina, de asemenea la femei.
Apa de propolis, remediu pentru alergii
Se recolteaza in borcan, cu o spatula de lemn, curata, de esenta tare, 50 gr de propolis superior, curat, de pe marginile superioare ale ramelor. Se acopera apoi cu 100 ml apa fiarta si racita si se inchide ermetic, se agita de 3-4 ori pe zi, putand fi folosita dupa primele 4-5 ore pana la 3-4 zile daca este pastrata in frigider. Se poate administra fie pe cale bucala, fie pe cale nazala, oculara etc., in diverse boli infectioase, alergice sau tumorale.
Spirtul de propolis, doar pentru uz extern
Se prepara la fel ca apa de propolis, inlocuind apa cu spirt alb. Acesta, in schimb, nu poate fi folosit decat pe piele, in diverse tratamente chirurgicale sau dermatologice. Ca si apa de propolis, este foarte indicat in tratamentele externe ale arsurilor sau degeraturilor infectate sau umflaturilor (entorse, luxatii etc.), psoriazisului, zonei zoster si altor boli de piele.
Uleiul de propolis vindeca plagile
Se recolteaza propolis curat (ca in descrierea de mai sus), se fac mici grauncioare si se amesteca in ulei de masline. Este recomandat in mod deosebit in tratamentul arsurilor, degeraturilor, ulcerelor varicoase si al plagilor care se vindeca greu.
Laptisorul de matca proaspat, benefic in bolile nervoase
Poate fi pastrat maximum o saptamana la frigider si da rezultate exceptionale in bolile nervoase de tip astenic, insuficientele glandulare si sexuale, intarzieri de crestere la copii si in convalescentele bolnavilor.
Polenul proaspat, promisiune pentru sanatate
Polenul proaspat are o activitate mult mai puternica decat orice fel de polen conservat, dand rezultate deosebite in tratamentul bolilor nervoase de tip astenic, in insuficiente endocrine si sexuale, in insuficientele de dezvoltare a copiilor, in bolile ulceroase, gastrice sau duodenale, in unele colite, boli hepatice, renale, precum si in hipertrofia benigna de prostata.
Este, asadar, plina de interes si promisiuni medicinale stupina, ale carei perspective si posibilitati le-am exemplificat partial, mai sus. Poate ca unii cititori se mai intreaba, pe buna dreptate, de ce daca sunt atat de benefice, au fost aproape uitate pana nu demult. Raspunsul il vom da intr-un articol viitor…
Text: Alina Lupa