8 sfaturi pentru a va proteja tenul in sezonul rece

mijlocTemperaturile scazute, vantul aspru, umiditatea scazuta si caldura din casa reprezinta provocari majore pentru piele. Iarna este o provocare in fiecare an atunci cand vine vorba de ingrijirea tenului, mai ales daca sunteti predispusi la piele uscata.

Dar nu trebuie sa ne dam batuti in fata anotimpului rece, ci este momentul sa schimbam metodele de ingrijire a pieli. Iata cateva sfaturi:

1. Pastrati umiditatea in casa. Caloriferele, semineele si sobele ne ajuta sa ne incalzim, dar, in acelasi timp, usuca si umezeala din aer, ceea ce poate duce la uscarea pielii. O modalitate de a preintampina mancarimile pielii, craparea si exfolierea este achizitionarea unui umidificator care ne va ajuta sa mentinem umiditatea in aer si, implicit, sa ne pastram pielea hidratata, spun expertii de la Academia Americana de Dermatologie (AAD).

2. Alegeti dusurile scurte. O baie sau un dus fierbinte si prelungit poate suna frumos atunci cand vantul suiera puternic afara, dar aveti grija: expunerea prelungita la apa prea calda poate lipsi pielea de uleiurile sale naturale, ceea ce duce la piele uscata. Prin urmare, reduceti timpul de baie la maximum 15 minute, iar temperatura apei sa fie moderata. Un alt sfat: daca pielea prezinta deja senzatia de mancarime sau se exfoliaza, se adauga cativa fulgi de ovaz sau putin bicarbonat de sodiu in apa de baie pentru o refacere rapida si naturala.

3. Alegeti demachiante care contin uleiuri si grasimi. Pielea expusa la frig are nevoie de mai multa hidratare, spun expertii de la Clinica Mayo, asa ca acum este momentul sa folosim un demachiant cu uleiuri si grasimi adaugate care pot compensa umiditatea care se pierde de obicei iarna. 

4. Optati pentru cremele mai grase. Pe timpul iernii, lotiunile hidratante mai consistente, pe baza de uleiuri, sunt mai potrivite pentru a ne pastra pielea hidratata decat formulele pe baza de apa in momentul expunerii la vant puternic si temperaturi scazute. Emulsia pe baza de apa si ulei – 80% ulei si 20% apa, combinatie de obicei gasita in cremele hidratante tip unguent – formeaza un strat protector pe piele, ceea ce face ca acest tip de produs sa fie mult mai hidratant decat alte creme sau lotiuni.

5. Hidratati pielea din timp si des. Aplicarea cremei hidratante mai des – in special pe maini si fata – va ajuta sa va mentineti pielea mai supla si mai fina toata iarna. Intotdeauna aplicati lotiunea hidratanta imediat dupa spalare pe fata sau pe corp – cu cat o aplicati mai devreme, cu atat mai multa apa veti prinde in celulele de la suprafata pielii, spun expertii de la Clinica Mayo.

6. Folositi balsam de buze. Nimic nu arata mai rau decat buzele uscate. Rujul va arata rau, buzele pot crapa si sangera in orice moment, iar imaginea nu este deloc una placuta. Vestea buna este ca puteti preveni craparea buzelor, protejandu-le si hidratandu-le cu un balsam de buze cu SPF 15 – din miile de arome puteti alege una (sau doua, sau trei) pentru geanta, birou sau pentru noptiera. Daca aveti nevoie de ceva mai puternic, incercati o vaselina cosmetica pentru buze, coate si calcaie seara inainte de a merge la culcare. 

7. Nu uitati de protectia solara. Doar pentru ca vara s-a terminat nu inseamna ca soarele nu mai este daunator. Expunerea la razele ultraviolete contribuie la aparitia ridurilor, a petelor de imbatranire si la cancer de piele – chiar si in timpul iernii. Protectia solara trebuie sa faca parte din ritualul zilnic de ingrijire a pielii daca practicati sporturile de iarna.  Fie ca sunteti pasionati de schi, patinaj, snowboard sau pur si simplu dati zapada cu lopata de pe alee, tineti cont de faptul ca, in timpul iernii, soarele are actiune dubla, lovindu-ne de sus si de jos, pentru ca razele lui sunt reflectate de zapada. 

8. Lasati pielea sa respire. Cand va imbracati in aceasta iarna, ??amintiti-va ca anumite fibre sintetice, cum ar fi cele acrilice si chiar unele fibre naturale, cum ar fi lana, pot irita pielea uscata. Alegeti, in schimb, materiale prietenoase cu pielea din fibre naturale, cum ar fi bumbacul si matasea. Daca v-ati imbracat cu mai multe haine, scoateti-le pe rand dupa cum este necesar pentru a evita supraincalzirea si transpiratia.

 

Text: Corina Ionescu