Ce faci chiar in aceste momente? Iti traiesti viata sau astepti inca sa se intample ceva? Fericirea este relativa, fiecare om o percepe altfel, fiecare are, sa spunem, propriile bareme cand vine vorba despre „masurarea” fericirii. Totusi, exista un lucru in comun, si anume faptul ca incercam cu totii sa „atingem” fericirea. In cartea sa numita „The How of Happiness”, Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie la Universitatea din California, dezvaluie pasii care ne-ar ajuta sa devenim mai buni, mai fericiti. S-a dovedit in mod stiintific ca ar si functiona. Dar sa descoperim cum!
Pentru a fi fericit, exprima-ti recunostinta!
Chiar daca nu esti multumit de viata pe care o traiesti in momentul de fata, invata sa fii recunoscator. Exprima-ti recunostinta fata de tot ceea ce ai invatat pana acum, fata de lectiile pe care le-ai primit de-a lungul vietii, cat si fata de greselile facute. Singurul lucru pe care-l poti face pentru a fi fericit este sa incepi sa fii recunoscator pentru tot ceea ce ai acum. Cauta binele in viata ta si inca o data… apreciaza!
Cultiva optimism pentru a recolta fericire!
Asteapta tot ceea ce este mai bun de la viata si vei primi, in schimb, numai lucruri bune. Vietii nu-i pasa ca esti o persoana pesimista sau optimista, ca te focusezi asupra lucrurilor bune sau rele. Ea te va trata exact asa cum o tratezi si tu. In acest caz, ar trebui sa incepi sa privesti viata intr-un mod optimist, pentru a fi rasplatit pe masura.
Evita sa faci comparatii sociale!
Vietile noastre sunt rezultatele gandurilor pe care ni le-am facut inca de la inceputul vietii si pana in momentul de fata. Petrece-ti timpul si energia imbunatatindu-ti viata, nu te compara cu altcineva si nu incerca sa-ti transformi viata intr-un concurs permanent. Daca poti schimba cu usurinta ceva in jurul tau, fa-o, daca nu, nu te stresa fara rost. Intre succes si esec sta doar o prapastie.
Fericirea trebuie alimentata prin relatii sociale
Socializeaza cu oameni noi, fii interesat de ceea ce fac si vei primi si din partea celorlalti acelasi interes. Lucreaza la dezvoltarea unor strategii care sa te ajute sa faci fata propriilor ganduri si sa te joci cu mintea ta. Fii expertul din laborator, si nu cobaiul. Cand lucrurile par sa se inrautateasca, ia-ti soarta in maini si scutur-o zdravan.
Invata sa ierti si sa te bucuri de lucrurile aparent neinsemnate
Invata sa te ierti pe tine insuti, dar si pe cei care te-au ranit in trecut. In momentul in care vei ierta, te vei elibera de durerea pricinuita si ii vei permite fericirii sa patrunda din nou in viata ta. Ai grija de talentul cu care esti inzestrat, gestioneaza-ti punctele slabe, cultiva-le pe cele forte, si astfel experientele proprii te vor ajuta sa fii mai fericit. Bucura-te de minunile vietii, priveste soarele, florile, natura.
Fericirea sta in obiectivele pe care ti le setezi
Daca vrei sa fii fericit, trebuie sa-ti setezi obiective. Trebuie sa stii ce vrei de la viata… cere si ti se va da. Asigura-te ca ti-ai setat obiective atat in ceea ce priveste viata personala, cat si cariera. Daca vrei sa traiesti o viata fericita, leaga-te de un anume scop.
Fericire, spiritualitate, grija
Spiritualitatea ii face pe oameni sa se simta in siguranta, le da putere atunci cand sunt in pericol si credinta cand sunt in dubiu. Astfel, vei fi mult mai fericit pentru ca vei simti ca nu esti singur. Foarte important este sa ai grija de corpul tau, pentru ca el este ca un templu, iar modul in care te vei simti la interior se va reflecta si in exterior. Fa sport, bea multa apa si mananca sanatos.
Fii bun cu altii si vei fi fericit!
Text: Ruxandra Dumitrescu