Imbatranirea este un proces normal de-a lungul vietii. Insa, imbatranirea prematura ar trebui eliminata din ecuatie. Exista mai multi factori care accelereaza imbatranirea, precum stresul, fumatul, dieta dezechilibrata sau consumul excesiv de alcool. Pe de alta parte, exista si numeroase obiceiuri care conserva tineretea. Hai sa vedem care sunt cele mai eficiente!
Apa din belsug, creme antirid si masti hranitoare
Consumul de apa din belsug este una dintre cele mai simple metode de a-ti conserva tineretea, atat la interior cat si la exterior. Apa este necesara organismului pentru toate procesele de functionare, inclusiv pentru transpiratie si eliminarea produsilor de excretie. Mai mult, apa mentine pielea hidratata si supla. Liniile fine si ridurile par mai pronuntate atunci cand esti deshidratat.
Din acest motiv, asigura-te ca bei cel putin doi litri de apa pe zi. De asemenea, cremele antirid, cele mai multe bogate in vitamina E, sunt benefice in procesul de reinnoire celulara si imbunatatesc textura pielii, care devine vizibil mai intinsa, mai placuta la atingere. Astfel de produse ajuta la reumplerea ridurilor in timpul somnului si stimuleaza producerea de colagen. Nu uita de mastile pentru fata, mai ales de cele care mentin tenul proaspat, luminos si hidratat, pentru un aspect fresh. Pot fi pe baza de avocado, miere, castravete sau chiar cu argila.
Alimente pentru o piele fresh si vedere agera
Daca vei introduce in dieta numai alimente de buna calitate si pline de nutrienti, ai mult mai multe sanse sa ramai tanara pentru mai mult timp. Unii nutrienti, precum beta-carotenul, vitamina C, seleniul si zincul se gasesc din abundenta in alimentele proaspete, in timp ce vitamina E se gaseste in oleaginoase si seminte. Acesti antioxidanti intensifica regenerarea celulara si producerea de colagen si elastina, impiedicand aparitia ridurilor. Acizii grasi esentiali, precum cei intalniti in uleiul de peste, ajuta la repararea si mentinerea sanatatii pielii, dar contribuie si la mentinerea integritatii retinei, avand un rol important in protectia functiei vizuale, datorita activitatii vasoprotectoare si neuroprotectoare.
De altfel, acuitatea vizuala se pastreaza pentru mai mult timp daca alegi sa consumi in mod regulat legume verzi, cum ar fi spanacul, broccoli, varza de Bruxelles, salata, fasolea verde sau mazarea, bogate in luteina si zeaxantina. Acestea ofera protectie antioxidanta fata de radicalii liberi, care se formeaza in macula, in prezenta luminii soarelui. Sunt benefice si fructele si legumele galben-portocalii, bogate in betacaroten, un precursor al vitaminei A, supranumita si „vitamina ochilor”: morcovi, caise, piersici, mango sau pepene galben. Nu uita de fructele si legumele bogate in vitamina C, cu rol antioxidant puternic, cele mai importante fiind afinele, coacazele, portocalele, capsunele, rosiile. Si alimentele care contin zinc (carne de vita sau de pui, semintele de dovleac, galbenusul de ou), contribuie la eliberarea vitaminei A din ficat, aceasta fiind utila pentru mentinerea sanatatii ochilor.
Protectia solara
Expunerea indelungata la soare poate afecta pielea, cauzand aparitia ridurilor, petelor tegumentare si uscarea pielii. Daca ai o piele sensibila sau daca petreci mai mult de 10-15 minute pe zi la soare, protectia impotriva razelor UV este esentiala. Este recomandat sa aplici o crema cu un SPF de cel putin 15, in special la nivelul fetei, decolteului, gatului si mainilor.
Odihna
Un somn agitat nu doar ca te face sa fii irascibil si obosit a doua zi, insa poate avea numeroase efecte negative asupra sanatatii generale. Daca vei continua sa nu dormi suficient, riscul de imbatranire prematura creste, dar si riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, diabetului, obezitatii si de scadere a sistemului imunitar. Este indicat sa mergi la culcare nu mai tarziu de ora 22:00, sa dormi cel putin opt ore pe noapte si sa elimini factorii care iti pot intrerupe somnul (urinarea frecventa, iluminarea dormitorului, aparatele electronice etc).
Yoga
Yoga ofera numeroase beneficii asupra sanatatii si, practicata constant, poate conserva tineretea. Aceasta iti poate oferi mai multa energie, o postura a corpului mai buna, o sanatate mentala de invidiat si un nivel al stresului mult mai scazut.
Prin intermediul exercitiilor de respiratie efectuate in clasele de yoga, poti realiza o conexiune mai buna intre minte si trup, unul dintre principalele motive pentru care are efect anti-imbatranire. Exercitiile de respiratie oxigeneaza celulele, elimina toxinele, impiedica aparitia bolilor si ajuta la imbunatatirea aspectului pielii.
Vinul rosu consumat cu moderatie
Vinul rosu, consumat cu moderatie, poate avea efecte benefice asupra sanatatii, in special a celei cardiovasculare. Mai multe studii au demonstrat ca acesta protejeaza inima si poate scadea colesterolul. Insa, nu este recomandat sa consumi mai mult de un pahar pe zi daca esti femeie si doua pahare pe zi, in cazul barbatilor.
Renuntarea la fumat
Daca alte probleme grave de sanatate care pot aparea din cauza fumatului nu te-au convins sa renunti la fumat, poate imbatranirea prematura te va convinge. Si asta pentru ca fumatul iti poate face pielea sa imbatraneasca prematur. Nu degeaba fumatorii par sa aiba o varsta mai mare decat in realitate. Fumul de tigara contine cel putin 4.000 de substante toxice ce sunt absorbite direct la nivelul pielii. In plus, acesta scade producerea de colagen, necesar pentru mentinerea frumusetii si fermitatii pielii.
Farmacistii Catena recomanda crema regeneranta antirid de la Genera, bogata in vitamina E, pentru efectele benefice in procesul de reinnoire celulara si de imbunatatire a texturii pielii. Reumple ridurile in timpul somnului si stimuleaza producerea de colagen. Mai multe detalii AICI!
Text: Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie si gerontologie, Centrul Medical Recumed, [email protected]/ Telefon: 0742 354 442