Copiii au instincte foarte bune si sanatoase, iar noi, adultii, avem foarte multe de invatat de la ei. De altfel, sunt parinti care recunosc ca au reinvatat de la copiii lor multe lucruri folositoare de care uitasera. Se spune ca, uneori, copiii sunt mai intelepti decat oamenii mari, asa ca va propun sa le studiem obiceiurile si sa invatam din ele.
In primul an de viata, copiii fac progrese extraordinare: invata sa se exprime verbal si nonverbal, sa se joace, sa stea in picioare, sa mearga si sa rada. Multe dintre instinctele lor sunt in asa fel lasate incat sa ii ajute sa-si pastreze sanatatea.
Lectia 1: Mananca atunci cand ti-e foame!
Bebelusii mananca la cateva ore si se bazeaza pe semnalele interne pe care le da organismul lor. Atunci cand simt ca s-au saturat, ei refuza de obicei sa mai manance. Dupa ce mai cresc si incep sa ii hraneasca cu alimente solide, unii parinti continua sa le dea mancare bebelusilor si dupa ce acestia dau semne de satietate (si-au intors capul sau au intrerupt contactul vizual). Aceasta este o mare greseala, pentru ca in viitor poate crea probleme cu greutatea la copii.
Trebuie sa invatam si noi din acest obicei al bebelusilor, iar atunci cand vrem sa mancam, sa ne gandim daca ne este cu adevarat foame sau doar mancam de plictiseala ori stres. Copiii mananca si in functie de nevoile pe care le au si de cata energie au consumat in ziua aceea, iar acest lucru se poate aplica si la adulti. De asemenea, copiii mananca incet, uneori la ei o masa dureaza si 45 de minute. La fel ar trebui sa facem si noi: mancatul incet ii ofera creierului timp sa proceseze semnalele de la stomac.
Lectia 2: Dormi cand iti este somn!
Copiii dorm mult si de obicei au o anumita ora cand li se face somn si incep sa dea semnale: plang, se freaca la ochi etc. O anumita rutina inainte de culcare ii ajuta sa se calmeze: o poveste, un cantec, o baie sau un mic masaj.
Si adultii, ca si copiii, trebuie sa doarma cand le este somn si atat cat au nevoie. De obicei, 8 ore sunt suficiente, insa fiecare adult are nevoile sale individuale. Cand nu dormi bine noaptea, poti trage un pui de somn ziua, dar inainte de ora 15.00 pentru ca altfel s-ar putea sa nu mai poti adormi usor seara. De asemenea, si adultii pot fi ajutati de o rutina relaxanta inainte de somn, insa aceasta nu trebuie sa includa calculatorul, televizorul sau alte electronice care emit lumina pentru ca aceasta interfereaza cu ritmul cardiac natural.
Lectia 3: Razi mai des!
Este usor sa faci un bebelus sa rada: acesta incepe sa zambeasca atunci cand cineva ii zambeste de la 2 luni, si invata sa rada dupa 4 luni, atunci cand este imbratisat, pupat, gadilat sau cand aude zgomote haioase. Invata si tu sa razi mai des, pentru ca rasul nu doar reduce stresul, ci iti protejeaza si inima.
Lectia 4: Invata mereu lucruri noi!
De fiecare data cand vad un obiect nou, copiii il intorc pe toate partile si il cerceteaza, il musca sau il lovesc de podea. Joaca pentru copii nu este doar distractiva, ci este si un mod in care cunosc mediul inconjurator. Adultii trebuie sa invete de la copii sa fie mai deschisi la lucruri noi, sa examineze lucruri mici pe care de obicei le trec cu vederea, sa iasa putin in afara cercului de siguranta in care sunt obisnuiti sa stea.
Lectia 5: Fii mobil!
Copiii invata in primul an de viata sa-si ridice capul, sa se intoarca, sa stea in fund, sa mearga, iar toate acestea necesita un efort urias din partea lor, chiar si atunci cand doar stau pe spate si dau din picioare. Aceste exercitii ii ajuta sa exerseze si sa-si ajute inima. Si adultii trebuie sa invete sa fie mobili, sa se miste, sa incerce activitati noi. Toate acestea ajuta la imbunatatirea circulatiei, a imunitatii, a starii de spirit si a somnului.
Lectia 6: Exprima-te deschis!
De fiecare data cand un bebelus este deranjat de ceva, plange, pentru a-i atentiona pe ceilalti. Asta nu inseamna ca si adultii trebuie sa planga tot timpul cand ii deranjeaza ceva, dar trebuie sa comunice deschis cu ceilalti si sa fie sinceri, fara a-i jigni pe altii. Nimanui nu-i face bine sa interiorizeze tot ceea ce simte, asa ca invata de la cei mici si exprima-te liber!
Lectia 7: Apropie-te de ceilalti!
Bebelusii tanjesc dupa contactul uman din momentul in care se nasc. Crearea unor legaturi puternice si stabile ii ajuta pe bebelusi sa aiba incredere in ceilalti si sa se simta in siguranta. Si adultii au nevoie sa isi creeze relatii apropiate cu familia si prietenii, acest lucru este benefic si pentru sanatate.
Text: Bianca Badescu