7 alimente care nu trebuie preparate sau incalzite la microunde

Cuptorul cu microunde este un aparat electrocasnic indispensabil in bucatarie, cu ajutorul caruia se pot incalzi rapid alimentele si se pot pregati numeroase retete. Cu toate ca unele legume gatite astfel isi pot conserva mult mai bine nutrientii, iata ca exista si cateva alimente care isi pierd proprietatile daca sunt incalzite la cuptorul cu microunde. In plus, conform unor studii in domeniu, acestea pot deveni chiar nocive pentru organism. Afla care sunt aceste alimente si evita incalzirea lor la cuptorul cu microunde!



Alimente sanatoase care te pot ucide

Carnea

Dezghetarea carnii in cuptorul cu microunde este un obicei de care ar trebui sa uitam. Specialistii sustin ca aceasta practica favorizeaza contaminarea produsului cu bacterii si distruge integral vitamina B12 si aminoacizii continuti. Pe de alta parte, reincalzirea la cuptorul cu microunde a unei bucati de carne deja gatita conduce la degradarea calitatii proteinelor.

Pont: Pune carnea la decongelat in partea de jos a frigiderului, cu o zi inainte de a o gati.

Alimente care curata sangele de toxine

Laptele

Atat laptele cat si alte produse lactate, de exemplu iaurtul, isi pierd pana la jumatate din valorile nutritive atunci cand sunt incalzite la cuptorul cu microunde. Totodata, acest proces conduce la degradarea vitaminei B12 si a mineralelor continute. Cea mai buna metoda de a incalzi laptele este la focul aragazului, incercand sa nu-l fierbi suplimentar.

Pont: Daca nu poti manca iaurt rece, lasa-l la temperatura camerei pentru maxim o ora, gustul si proprietatile sale nu se vor altera.

Alimente-filtru contra radiatiilor UV

Untul

Untul este un aliment pe care foarte multe persoane aleg sa-l topeasca in cuptorul cu microunde. Insa, in acest mod, untul isi pierde intr-o proportie foarte mare proteinele si devine chiar nociv pentru organism. Daca doresti sa te bucuri de calitatile sale nutritive, atunci taie o bucata de unt si las-o afara cateva ore inainte de a o manca pentru ca nu se va altera.

Pont: Daca te grabesti poti inmuia untul intr-o tigaie, la foc mic, avand grija sa nu-l topesti integral.

Orezul

Orezul este un alt aliment care nu ar trebui pregatit si incalzit sub nicio forma in cuptorul cu microunde, deoarece temperaturile inalte deterioreaza calitatile sale nutritionale. Diferenta intre aceasta forma de gatit si cea clasica este ca in cuptorul cu microunde se stabileste o temperatura mare inca de la inceput care afecteaza in mod direct continutul de vitamine, minerale si fibre din orez.

Pont: Incalzeste orezul deja preparat pe aragaz, adaugand un strop de apa in cratita pentru a nu se lipi sau arde.

Retete de infrumusetare cu orez

Broccoli

Microundele pot distruge pana la 97%  dintre antioxidantii care se regasesc in broccoli si, in plus, altereaza foarte mult atat gustul cat si aroma plantei, prin urmare, se recomanda ca orice preparat care are in compozitie broccoli sa fie incalzit pe aragaz.

Pont: Pentru a conserva cat mai mult proprietatile nutritive si a pastra gustul intact al savurosului broccoli, se recomanda gatirea acestuia la abur.

Alimente care favorizeaza bronzarea pielii

Usturoiul

Pentru a beneficia 100% de proprietatile nutritive ale miraculosului usturoi se recomanda ca acesta sa fie consumat crud, insa, de multe ori, suntem nevoiti sa-l adaugam in mancare pentru un plus de gust. Prin supunerea usturoiului la microunde, aproximativ 97% dintre vitaminele si mineralele sale se pierd. Din pacate, doar un singur minut in cuptorul cu microunde conduce la distrugerea integrala a alicinei, compusul pretios din usturoi care-i confera remarcabilele proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antivirale.

Pont: Pentru a nu-si schimba gustul, usturoiul crud se recomanda a fi adauga la finalul prepararii unui fel de mancare.

Alimente care ne feresc de raceala si gripa

Ciupercile

Proteinele din ciuperci sunt distruse in totalitate daca sunt gatite sau incalzite la cuptorul cu microunde. In plus, supuse acestui mod de preparare, ciupercile devin mult mai sensibile la o contaminare ulterioara cu diferite microorganisme din atmosfera. Recomandarile chefilor la acest capitol sunt retetele care nu necesita un proces amplu de preparare.

Pont: Incalzirea ciupercilor dupa prepararea initiala, indiferent de metoda aleasa, nu este intocmai recomandata, acestea putand provoca indigestie si balonare.

Stiati ca…exista alimente care nu expira niciodata? Pentru a afla care sunt acestea, click aici!

Text: Madalina Manole