Nu mai este un secret pentru nimeni ca gandurile au o influenta foarte mare asupra calitatii vietii noastre. Din acest motiv, ar trebui sa devenim mai responsabili si sa ne concentram mai mult asupra mintii, sa nu o lasam pe ea sa ne controleze, ci sa invatam sa facem noi asta. Atunci cand o durere mare ne macina corpul, gandurile noastre ne pot fi cel mai bun prieten, dar si cel mai mare dusman. Astfel, noi va propunem cateva strategii si remedii prin care va puteti imbunatati starea de sanatate fara a recurge la medicamente sau la alte metode de tratament.
Imprieteneste-te cu durerea!
Dorind ca durerea sa treaca mai repede, nu faci decat sa-ti autogenerezi o stare de anxietate, de stres si, astfel, mult mai multa suferinta. Pentru a evita si a controla acest bumerang, propunerea noastra este sa accepti durerea ca parte integranta a corpului si, totodata, sa-i multumesti acestuia pentru faptul ca pana atunci si-a indeplinit intocmai functiile. Cu alte cuvinte, iubeste-ti corpul si, implicit, durerea. Suferinta este modul prin care organismul tau vorbeste cu tine, iti comunica nevoile sale si ceea ce trebuie sa faci pentru a le trata.
Gandeste pozitiv!
Daca te concentrezi pe durere si te vaiti intruna, cu siguranta nu te va ajuta deloc. Asa ca mai bine ar fi sa-ti concentrezi atentia pe lucrurile frumoase din viata ta si sa incerci sa te inconjori de oameni cu gandire pozitiva, care-ti vor ridica automat moralul. Transmite-i mintii tale ca esti sanatos si puternic si ca te simti bine. Vei vedea ca va raspunde pozitiv semnalelor tale.
Concentreaza-te pe cele 5 simturi!
O alta tehnica prin care sa pacalesti mintea si durerea, totodata, este sa-ti amintesti un moment de bucurie si sa-l asociezi cu unul dintre cele 5 simturi. Vizualizeaza cel mai frumos peisaj care-ti vine in minte, aminteste-ti mirosul copilariei, asculta cantecul pasarilor, gandeste-te la gustul pe care-l are prajitura ta preferata sau rememoreaza cel mai intens si placut moment trait de tine. Aceste vizualizari te vor ajuta sa-ti usurezi durerea care te apasa.
Intra in joc!
Este demonstrat stiintific ca cititul, pe langa faptul ca este o activitate placuta, necesita si o buna concentrare, ceea ce face ca mintea sa nu se mai axeze pe durerea resimtita. Daca nu-ti plac cartile, poti opta pentru un film bun sau chiar o comedie care sa te binedispuna garantat. Incearca sa ai activitati in aer liber, plimba-te pe jos sau asculta muzica care-ti place si fredoneaza-i versurile. De asemenea, daca esti o persoana competitiva, intra in jocuri cu diferiti prieteni sau joaca-te singura pe calculator.
Respira si mediteaza
Este dovedit stiintific ca pragul de durere poate fi modificat prin tehnici de meditatie si respiratie. Pe de alta parte, se stie deja ca multe boli au la baza stresul, iar aceste tehnici te ajuta sa te relaxezi. Ce trebuie sa faci? Stai intr-o pozitie confortabila si trage aer in piept timp de 5 secunde, retine-l pentru cateva secunde si expira-l pana numeri la 10. Repeta actiunea pana ce simti o stare de liniste si relaxare profunda.
Apeleaza la hipnoza!
Beneficiile hipnozei au fost demonstrate inca din anul 1840 cand neurochirurgul scotian James Braid a recurs la aceasta practica pentru a-si anestezia pacientii, pe atunci varianta chimica a anesteziei nefiind disponibila. Poate ca hipnoza nu va reusi sa vindece problema de sanatate in totalitate, dar cu siguranta va ajuta specialistul sa abordeze altfel problema. Hipnoza, prin intermediul sugestiei, reuseste sa pacaleasca creierul si astfel se obtin rezultate foarte bune in schema de tratament.
Text: Madalina Manole