Inainte de toate, trebuie punctat ca, daca se afla in limite rezonabile, grasimea acumulata in jurul abdomenului este chiar benefica organismului deoarece aceasta are rolul de a proteja organele interne, stomacul si intestinele. Insa, pentru multe femei, este o adevarata povara si, cu toate ca urmasele Evei se supun dietelor drastice sau exercitiilor fizice chinuitoare, inesteticii colacei de grasime din jurul abdomenului nu vor sa dispara. Explicatia vine din faptul ca undeva, in stilul personal de viata, intervin niste mici erori carora noi nu le dam importanta, dar care inclina semnificativ balanta.
Dieta prea saraca in grasimi
Desi avem tendinta sa credem ca, renuntand complet la grasimi, vom slabi mai repede, iata ca studiile demonstreaza contrariul. Acizii grasi care provin din grasimile monosaturate sunt chiar benefici pentru stratul de grasime depus pe abdomen deoarece acestia au rolul de a anihila alimentele de proasta calitate si de a reduce caloriile goale, adica acele calorii care, desi ofera energie organismului, nu-i aduc niciun nutrient. Deci nu renunta in totalitate la uleiul de masline sau la alimentele prajite! Ai doar grija la ce ora le consumi si in ce cantitate!
Treci printr-o perioada deprimanta
Depresia are capacitatea de a influenta in mod negativ stilul de viata. Un episod depresiv reduce pofta de miscare si creste pofta de alimente nesanatoase. Insa, chiar si daca veti reusi sa va abtineti de la o ciocolata, organismul tot va lenevi mai mult in arderea grasimilor. Pe de alta parte, aveti grija la medicamentele antidepresive deoarece majoritatea favorizeaza cresterea grasimii abdominale.
Consumi prea multe alimente procesate
Din pacate, multe persoane care se afla la dieta nu iau in considerare ca mezelurile ingrasa, sunt toxice si pline de sare si aleg sa le consume in continuare, in portii mai reduse. Gresit! Alimentele procesate, fie ca vorbim de chipsuri, hamburgeri sau dressinguri pentru salate, contin carbohidrati in exces care cresc nivelul glucozei in sange, fapt ce declanseaza, implicit, si o crestere a productiei de insulina. Aceasta, la randul sau, se inmagazineaza in ficat sub forma de grasime.
Ai o carenta de magneziu
Magneziul regleaza peste 300 de functii in organism, avand si o responsabilitate deosebita in procesul de ardere a grasimilor. Studiile au demonstrat ca persoanele cu o dieta bogata in magneziu au avut un nivel al insulinei si al tensiunii arteriale mult mai scazut. Introduceti in meniul zilnic alimente bogate in acest mineral atat de pretios pentru sanatate, cum ar fi bananele, spanacul, fasolea verde si varza.
Bei alcool si sucuri acidulate
Ei bine, degeaba tii dieta daca continui sa bei sucuri acidulate din comert, bere sau alte tipuri de alcool. Acestea au marea proprietate de a-si depune caloriile in zona abdominala mai mult decat in orice alta parte a corpului. De asemenea, fresh-urile din fructe, desi asigura organismului un aport considerabil de vitamine si minerale, au „defectul” de a contine fructoza, un tip de zahar, motiv pentru care se recomanda sa fie baute in prima parte a zilei, si nu seara.
Atentie la exercitiile fizice!
Fara doar si poate, o dieta neinsotita de activitate fizica este total ineficienta. Insa exista si o capcana in care majoritatea persoanelor cad foarte usor, si anume transforma orele de sala in rutina. Daca faci constant aceleasi exercitii, corpul se va obisnui cu ele si nu va mai da randament in procesul de ardere a caloriilor. Creste constant numarul abdomenelor si intensitatea exercitiilor, cu precadere a celor de tip cardio.
Text: Madalina Manole