Dacă simți că părul tău este tot timpul gras, câteodată chiar și la câteva ore după ce l-ai spălat, motivul ar putea fi legat de modul în care îl speli și îl aranjezi, iar soluția nu este neapărat să-l speli mai des sau să folosești și mai mult șampon uscat.
Este adevărat că nu ne putem lupta cu moștenirea genetică, dar putem să eliminăm majoritatea celorlalți factori care duc la îngrășarea părului și astfel să ameliorăm problema sau chiar să scăpăm de ea.
Primul pas este să ne dăm seama ce greșeli facem în îngrijirea părului. Ia în considerare aceste greșeli des întâlnite și soluțiile pentru fiecare dintre ele. Dacă le vei evita, părul tău îți va mulțumi!
Nu îți descurci părul înainte de șamponare
Un păr excesiv de încurcat și de încărcat cu produse de styling are nevoie de ajutor. Așadar, nu uita: descurcarea părului înainte de șamponare ajută foarte mult la curățarea și îngrijirea corectă a acestuia. Ceea ce înseamnă și că îl poți manevra și coafa mai ușor.
Aplici greșit balsamul de păr
Părul tău are nevoie de îngrijire pentru a-l păstra hidratat și sănătos, dar expresia „ce-i prea mult strică” poate fi aplicată cu siguranță în acest caz. Dacă balsamul intră în contact cu scalpul, asta poate contribui la îngrășarea părului, mai ales dacă ai un scalp uleios, pentru că balsamurile de păr conțin ingrediente hidratante.
Specialiștii recomandă curățarea părului cu șampon, clătirea acestuia și aplicarea balsamului doar pe jumătatea inferioară a lungimii părului, cu mai multă grijă la vârfuri.
Apa cu care te clătești este fierbinte
Ne pare rău pentru fanele dușurilor fierbinți, dar pielea scalpului se poate usca foarte tare dacă este expusă la apă fierbinte, ceea ce duce la creșterea producției de uleiuri. Așa că, dacă și tu folosești apă prea caldă pentru a te clăti încearcă să reduci temperatura pe cât posibil.
De fapt, dușurile călduțe sau reci la final sunt recomandate pentru a adauga strălucire părului, pentru că astfel se închid cuticulele firului de păr.
Îți freci agresiv scalpul cu unghiile
Masarea se face doar cu buricul degetelor, delicat, cu mișcări circulare, pentru a curăța scalpul de impurități și pentru a stimula ușor circulația sangvină la nivelul capilarelor.
Masând cu unghiile, vei agresa scalpul și părul, producând chiar și răni.
Îl piepteni prea rar sau deloc
Acest lucru este mai des întâlnit în cazul persoanelor cu părul creț. Uleiul din scalp se deplasează încet, pe lungimea firelor de par, astfel încât să–ți păstreze sănătoasă structura. Perierea ajută prin accelerarea procesului de răspândire a uleiului. Dacă ai părul creț și nu te piepteni zilnic, uleiul se strânge la rădăcina firului de par și îți lasă acel aspect inestetic.
Mai mult decât atât, dacă ai părul creț, este posibil să fii tentată să îl speli mai rar, deoarece el își menține textura și volumul pentru mai mult timp. Însă, acest lucru îi oferă uleiului doar o șansă mai mare să se adăpostească în jurul rădăcinilor firelor tale de păr.
Folosești mereu același tip de șampon
Este bine să alternezi o dată la câteva luni șamponul: când cel pentru par vopsit, când cel pentru par hidratat. Folosește mai multe tipuri de produse, în funcție de nevoile părului, de structura lui, pentru că firul și scalpul să nu se obișnuiască cu aceleași ingrediente.
În caz contrar, riști să te confrunți cu sebum în exces la nivelul scalpului și părului.
Beauty adviserii Catena recomandă șamponul Klorane cu extract de urzică de la Laboratoarele Pierre Fabre, care este un produs recomandat în special părului gras datorită acțiunii sale antiseboreice.
Șamponul facilitează descurcarea părului, este hipoalergic și, datorită extractului de urzică, reechilibrează secrețiile sebacee.
După spălare, părul rămâne mătăsos și plin de volum. Klorane șampon cu extract de urzică de la Laboratoarele Pierre Fabre, utilizat cu regularitate, previne îngrășarea părului și rărește intervalele de timp în care este necesară spălarea lui. Mai multe detalii despre produs AICI!
Text: Iulia Mirică