„Iubirea este putere, deoarece multiplica tot ce avem mai bun”, spunea Albert Einstein. Iubirea detine un rol important in viata oamenilor. Ea are un impact puternic, reusind sa ofere vietii bucurii, impliniri si semnificatie. De-a lungul timpului s-au dezvoltat si s-au transmis insa anumite teorii despre acest subiect; idei pe care oamenii le considera reale. De fapt, acestea sunt doar mituri care pot fi contrazise daca luam in calcul experienta multor cupluri, sunt de parere psihologii specializati in probleme de cuplu.
Mit 1. Exista un suflet pereche predestinat
Este o supozitite veche pe care multi o cred si spera sa fie adevarata. Cu toate acestea, nu exista un suflet pereche predestinat. Doar un mariaj fericit ne poate influenta sa fim sufletul pereche al celuilalt, oferind iubire, respect, sustinere si loialitate reciproca. Prin urmare, exista mai multe persoane cu care putem fi compatibili.
Mit 2. Exista dragoste la prima vedere
In creierul unei femei indragostite partea hipocampusului este cea mai activa. Aceasta parte este esentiala pentru memorie si organizarea informatiilor. Femeile isi amintesc cu usurinta detaliile si sunt atente la ele. Astfel, ele au nevoie de mai mult timp sa se indragosteasca.
Totusi, de cat timp are nevoie o femeie sa-si dea seama daca ii place sau displace un barbat? In urma cercetarilor facute, s-a dovedit ca 45 de secunde ar fi suficiente. Asadar, este greu de crezut ca exista dragoste la prima vedere.
Mit 3. Contrariile se atrag
Desi suntem tentati sa credem aceasta teorie, s-a demonstrat ca cele mai reusite relatii de lunga durata le au partenerii cu cele mai multe lucruri in comun: trasaturi, preocupari si principii. Acestia sunt si parinti mai buni decat cei cu idei si viziuni diferite.
Mit 4. Il putem schimba pe partener
Este bine sa observi urmatoarele aspecte la cel pe care-l iubesti: personalitatea, comportamentul si valorile. S-a dovedit ca toate acestea nu se pot schimba cu usurinta. Fiecare om doreste sa fie respectat, iubit si acceptat asa cum este, in ciuda defectelor pe care le are. Nu este realist si nici corect sa te gandesti la a-l schimba pe cel pe care pretinzi ca-l iubesti. Indicat ar fi sa gasesti o persoana pe care sa o iubesti si admiri, fara a avea intentia sau dorinta de a o schimba.
Mit 5. Mutatul impreuna inainte de casatorie te ajuta sa-l cunosti pe partener
Multi oameni au aceasta prejudecata. Ei considera ca daca vor face acest pas vor fi mai constienti de calitatile si defectele celuilat. Chiar daca unii recurg la aceasta metoda, sunt surprinsi sa descopere, dupa casatorie, lucruri noi la partenerul lor.
De asemenea, familia poate interveni negativ prin presiunile pe care le face asupra celor doi, neintelegand de ce acestia nu se casatoresc, in conditiile in care deja locuiesc impreuna. Cei doi pot fi obligati sa ia decizia de a se casatori, decizie pe care o vor regreta mai tarziu.
Mit 6. Exista un punct in care dragostea moare
Este greu de crezut aceasta afirmatie, mai ales cand ne gandim la oamenii care se iubesc, se respecta si se sustin dintotdeauna. Emotiile lor sunt atat de puternice incat uneori, in momentul in care intervine moartea partenerului, cel ramas singur este foarte afectat, existand uneori repercursiuni serioase: depresie, boli etc. De asemenea, conform unor studii facute in timp, si oamenii care formeaza un cuplu de putin timp, dar care se iubesc foarte mult, au aceeasi reactie si incearca aceleasi sentimente puternice ca cei aflati intr-o relatie de lunga durata, respectiv 10-29 ani.
Text: Elena Nicoara