6 diete extreme, cu bune si cu rele

shutterstock 1666864Unele dintre ele dau roade. Altele nu. Iar altele sunt pur si simplu periculoase. Moda dietelor extreme a devenit o parte a culturii noastre. Aflati mai multe despre sase diete care au facut istorie fie prin consecintele lor pozitive, fie prin cele negative.

 



Dieta prin eliminare

Gwyneth Paltrow este adepta acestui regim alimentar, care exclude cafeaua, laptele, ouale, zaharul, crustaceele, graul, cartofii, porumbul si ingredientele artificiale. In schimb, dieta ei contine cateva superalimente sanatoase, cum ar fi paste fara gluten sau galuste vegetariene. Gwyneth a impus si familiei sale, inclusiv copiilor, acest regim alimentar, lucru pentru care a devenit tinta criticilor. Cu toate acestea, Paltrow sustine in continuare ca este “o fiinta dedicata copiilor ei”.

 

Dieta Atkins

Aceasta dieta, lansata de Dr. Robert Atkins, limiteaza consumul de carbohidrati si de zahar pentru a obliga organismul sa arda grasimi si proteine, ceea ce duce la pierderea in greutate. Dieta Atkins incurajeaza consumul mai multor tipuri de carne, oua, fructe de mare si branzeturi. Expertii isi fac insa griji din cauza consumului crescut de grasimi saturate, care duce la cresterea colesterolului precum si la deficit de substante nutritive importante sau fibre.

 

Dieta Master Cleanse

Cunoscuta sub numele de “Dieta Limonada”, aceasta dieta presupune consumul de limonada in care se adauga  piper rosu si sirop de artar, timp de 7-10 zile. Alte alimente, in special alimentele solide, sunt interzise. Aceasta dieta extrema mai prevede consumul unui ceai laxativ pe baza de plante. Desi aceasta dieta a dat rezultate in cazul unor vedete precum Beyonce, este lipsita de substante nutritive esentiale, in special de proteine.

 

Dieta Raw

In cadrul acestei diete se consuma alimente crude, care, dupa cum considera expertii, sunt cele mai sanatoase pentru organism. Persoanele care urmeaza dieta Raw  mananca mai ales fructe si legume, alge marine, varza, cereale integrale, fasole si nuci. Unii mananca oua crude sau branza din lapte crud sau nepasteurizat. Desi dieta este bogata in substante nutritive, exista un risc mare de intoxicatii alimentare din cauza bacteriilor, parazitilor si mucegaiului.

 

Dieta cu fructe

Aceasta dieta nu este bazata doar pe consumul de fructe, ci poate include si legume, nuci si seminte, dar nu produse de origine animala sau cereale. Regretatul Steve Jobs, cofondatorul Apple, este unul dintre cei care au tinut un astfel de regim alimentar pe baza de fructe. Atunci cand Ashton Kutcher a incercat sa urmeze acelasi regim alimentar, a ajuns la spital cu probleme la nivelul pancreasului. Desi este foarte probabil ca problemele cu pancreasul sa nu aiba nimic de-a face cu aceasta dieta, dieta cu fructe nu este totusi recomandata intrucat alimentele permise nu contin vitamine si substante nutritive esentiale cum ar fi calciu, fier, zinc, vitaminele D si B12.

 

Dieta lui Elizabeth Taylor

In 1987, in cartea ei, “Elizabeth Takes Off”, ElizabethTaylor discuta despre diete neortodoxe care au ajutat-o in lupta cu kilogramele in plus. Aceasta dieta include combinatii de alimente cum ar fi branza de vaci cu smantana si friptura cu unt de arahide. In fiecare dimineata, ea manca doar paine prajita si un fruct. Dieta are neajunsul ca presupune consumul unei cantitati nesanatoase de grasimi saturate si pe deasupra numarul caloriilor ingerate este extrem de mic, ceea ce face ca senzatia de foame sa reapara de mai multe ori pana la sfarsitul zilei.

 

Text: Andreea Popescu