Tiroida este o glanda mica, situata la baza gatului, in forma de fluture, care, desi nu are parte de prea multa atentie in presa de specialitate, joaca un rol deosebit de important in organism. Este responsabila de buna functionare a sistemului nervos, a metabolismului, prin hormonii secretati, dar si de reglarea temperaturii corpului. In continuare, va prezentam cateva semne care dezvaluie ca exista o problema cu tiroida si care ar trebui nu doar sa va puna pe ganduri, ci si sa va trimita la un control de specialitate.
Cresterea in greutate
Daca ai observat ca ai inceput sa iei in greutate fara motiv, adica fara sa-ti schimbi obiceiurile alimentare si continuand cu acelasi program de activitate fizica ca de obicei, inseamna ca tiroida nu-si face treaba cum trebuie. Acesta este cel mai comun simptom al hipotiroidismului: afectarea metabolismului si incetinirea arderii caloriilor.
Pielea uscata
Hipotiroidismul isi lasa amprenta si asupra pielii noastre, uscand-o excesiv pana la descuamare. In plus, aceasta isi pierde autofunctia de curatare si celulele moarte raman la suprafata sa. Daca te hidratezi corespunzator, atat din interior, cat si din exterior, adica bei minimum 2 litri de lichide pe zi, consumi fructe si legume si folosesti creme de corp intens hidratante, iar problema tot persista, nu dermatologul este solutia. Acest fapt indica o problema grava a tiroidei.
Senzatia constanta de frig
Ai observat de mai multe ori ca „termometrul tau intern” este defazat de al celorlalti si ca, atunci cand altii poarta haine subtiri, tu simti nevoia sa te infofolesti? Ei bine, si acesta este un semn al proastei functionari a tiroidei, cu atat mai mult daca si vara resimti aceasta senzatie constanta de frig.
Confuzia mentala si nervozitatea excesiva
Confuzia mentala, lipsa concentrarii si starile accentuate de nervi si agitatie reprezinta tot manifestari subtile ale unei tiroide bolnave. De exemplu, trebuie sa-ti ridici semne de intrebare daca, din ce in ce mai des, uiti unde ti-ai lasat cheile sau, mai grav, primesti o informatie de doua ori si de fiecare data ti se pare o noutate. De asemenea, daca dormi suficient si nu treci printr-o perioada stresanta, insa, cu toate acestea, simti ca nu te poti concentra la fel ca inainte, tot tiroida poate fi raspunsul.
Dereglarile intestinale
Chiar daca poate parea mai greu de crezut, constipatia are legatura cu functionarea defectuoasa a tiroidei. Explicatia vine din faptul ca scade performanta colonului si acesta se misca mult mai lent. Aici vorbim despre hipertiroidism care, pe de alta parte, se poate manifesta si printr-un tranzit intestinal accelerat.
Text: Madalina Manole