5 probleme specifice iernii care afectează pielea

Din cauza temperaturilor joase, a vântului aspru, dar și a umidității scăzute din încăperi, pe timpul iernii, pielea devine mult mai sensibilă, se usucă, se descuamează și apar iritațiile. Cele mai expuse părți sunt fața și mâinile, însă și restul corpului poate suferi de pe urma deshidratarii.



Astfel, pentru a ști cum să-ti îngrijești pielea în sezonul rece, iată care sunt cele mai frecvente 5 probleme ale sale și remediile aferente.

Farmaciștii Catena recomandă balsamul reparator pentru buze de la Rilastil din gama RIPARATRICEun tratament emolient și reparator cu acțiune intensivă de reparare și emoliere pentru buzele foarte uscate și crăpate.

Mâinile uscate

Aerul rece și uscat descuameaza pielea și, fără un tratament imediat, aceasta se poate înroși, crăpa și chiar inflama, mâinile fiind cele mai predispuse. Este important să se facă o exfoliere ușoară o dată pe săptămâna și să se insiste cu aplicarea cremelor intens hidratante de cel puțin două ori pe zi. De asemenea, nu te spăla cu apă fierbinte deoarece aceasta deshidratează suplimentar și bea minimum doi litri de lichide pe zi. Pentru că tot este sezonul lor, consumă apă și sub formă de ceaiuri calde. Studiile au demonstrat că efectul hidratant este astfel mult sporit!

Buzele crăpate

Buzele sunt și ele afectate destul de mult în timpul iernii, fiind supuse uscării excesive și crăparii. Este important ca, o dată pe săptămâna, să se exfolieze buzele cu un amestec format din bicarbonat de sodiu și miere – astfel, pielea moartă va fi îndepărtată și, în același timp, datorită compusilor din miere, se va menține un nivel optim de hidratare. Aplică des un produs emolient pentru buze, fie sub formă de cremă, fie sub formă de lipstick. Nu ieși niciodată fără această protecție a buzelor și nu le umezi cu salivă atunci când le simți uscate, deoarece nu faci decât să agravezi problema.

Acneea și afecțiunile pielii

Deși acneea nu este o problema a pielii care apare doar iarna, acum este perioada în care aceasta se agravează. Din cauza frigului, apare vasoconstricția, iar pustulele nu mai ies la suprafață, ci rămân sub piele, dând naștere cicatricilor acneice. De asemenea, excesul de sebum caracteristic tenului acneic împiedică apa să circule și astfel dermul acumulează la suprafață celule cornoase. Din aceste motive, importanța trebuie să cadă asupra curățării tenului. Pe timpul iernii, trebuie folosit un demachiant mai ușor și, totodată, păstrat un nivel optim de hidratare. Ține cont că în această perioada se pot agrava și alte afecțiuni ale pielii ca psoriazisul, rozaceea, cuperoza sau eczemele.

Farmaciștii Catena recomandă crema de ochi de la Rilastil din gama HYDROTENSEUR, o cremă antirid formulată împotriva pungilor de sub ochi și a cearcanelor.

Călcâiele bătătorite și crăpate

O altă problema care apare cu precădere iarna și care afectează pielea este cea a călcâielor uscate și crăpate și, deși nu este vizibilă, aceasta creează un mare disconfort la mers. Lăsată netratată, se transformă într-o afecțiune gravă, micile crăpături putând să ajungă la stadiul de cratere care vor sângera și se vor infecta. Ce este de făcut? În fiecare seară, cu ajutorul unui exfoliant puternic sau a unei pietre ponce, trebuie îndepărtat țesutul mort de pe călcâie și apoi masată zona cu o crema intens hidratantă. Înveliți picioarele în folie de plastic pentru câteva minute, astfel încât efectul să fie de două ori mai puternic.

Atenție la soare!

Cu toate că este iarnă și am fi tentați să credem că soarele nu ne mai afectează, ei bine, nu este așa! Razele ultraviolete sunt în continuare emise, iar în prezența zăpezii, acțiunea lor se intensifică ca urmare a fenomenului de reflexie. De asemenea, mulți alegem că destinație de vacanță muntele, astfel că este important să conștientizăm faptul că razele UV își măresc puterea direct proporțional cu altitudinea. Este, deci, recomandat ca și acum să folosim creme cu factor de protecție solară și să ne protejăm ochii cu ochelari de soare.

Iulia Mirică