Stresul ne urmareste in fiecare zi – la serviciu, acasa, in viata de cuplu, in trafic, cand ne asteptam randul la doctor. Ne este din ce in mai greu sa ne traim viata relaxati. De-a lungul timpului, mai multe studii si specialisti in domeniu au indicat si sustinut ca exista o legatura stransa intre stres si aparitia unor boli precum cele cardiovasculare, metabolice, stresul afectand chiar si structura creierului. Pentru a nu pica in extrema cealalta, in butoiul cu melancolie din care uneori este foarte greu sa iesi, poti apela la cateva gesturi, obiceiuri simple care te vor ajuta sa te detensionezi si sa abordezi viata dintr-o alta perspectiva.
Mic dejun in doi
Daca esti bautoare de cafea sau de ceai si acesta este unul dintre primele obiceiuri ale diminetii, ar trebui sa te bucuri si de compania jumatatii tale. Te poti trezi cu cincisprezece minute mai devreme, poti pregati ceaiul sau cafeaua si o gustare delicioasa care sa-ti asigure energia de care vei avea nevoie in urmatoarele ore. Aeriseste camera in care luati micul dejun, asezati-va la masa si discutati despre ceea ce aveti de facut in ziua respectiva. Ascultati muzica in surdina!
Profita de pauza de masa
Pauza de masa este un moment bun pentru a te relaxa. Poti merge sa mananci un pranz delicios, te poti intalni cu un prieten care lucreaza in apropiere, te poti plimba, profita pur si simplu de cele cateva minute de recreere. Toamna, chiar daca locuim si lucram in orase aglomerate, ne ofera un peisaj colorat, asa ca, daca ai un parc in apropiere, bucura-te de cateva momente de respiro. Incearca pe cat posibil sa renunti la a-ti verifica e-mailul si a sta cu ochii in telefon. Ridica-te si plimba-te la fiecare 40 de minute cate 5 minute pentru a ajuta creierul sa se oxigeneze.
Stresul afecteaza fertilitatea
Sportul, un „prieten” de incredere
Stim deja ca atunci cand facem sport se produc endorfine ce contribuie la starea noastra de bine. In plus, sportul este recomandat pentru un stil de viata sanatos. Seara, dupa job, poti merge la inot, poti face jogging, aerobic sau sala. Tot in categoria sport intra si dansurile de societate si exista cluburi unde oamenii se intalnesc, danseaza si, mai ales, socializeaza. De asemenea, muzica este un aliat al bunei dispozitii, asa ca, dupa o zi plina, vei regasi placerea vietii care, apropo, sta in micile bucurii.
Mobilizeaza-te si iesi cu prietenii
Uneori, dupa o zi plina, iti este greu sa te montezi si sa te vezi cu prietenii. Insa aceste intalniri iti vor face, cu siguranta, placere. Puteti merge impreuna la un concert live, la teatru, la un film sau chiar la shopping. Va veti simti bine luand masa impreuna, povestind, rememorand. In serile de weekend, intalnirile cu prietenii sunt relaxante. Ce-ai zice daca ati gati impreuna sau prepara cocktailuri dupa retete celebre? Se pot organiza seri tematice, seri de karaoke si asa mai departe.
Baie calduta, vin si o carte buna
Pentru un somn odihnitor, o baie este un remediu excelent. Umple cada cu apa, spuma si saruri de baie. Poti apela la uleiurile esentiale cu efecte calmante, dar si de infrumusetare. Mirosul emanat de aceste uleiuri ajuta creierul sa se detensioneze si sa se pregateasca de culcare. Alaturi de o baie fierbinte, savureaza un pahar de vin bun si citeste-ti cartea preferata. Specialistii recomanda sa nu te uiti la televizor inainte de culcare si mai ales in camera in care te odihnesti. Maine o iei de la capat… asa ca noapte buna!
Descopera aici care sunt semnele ascunse ale stresului si anxietatii.
Text: Ruxandra Dumitrescu