Despartirea de persoana iubita este una dintre cele mai grele incercari la care un om este supus de-a lungul vietii. Nu vorbim despre acele despartiri dupa relatii scurte, in care nu au fost implicate prea multe sentimente, ci despre acele separari de oameni importanti din viata noastra.
Dupa ele urmeaza o perioada asemuita de psihologi cu cea a doliului si nu este tocmai simplu sa ii facem fata. Iata cateva metode care te vor ajuta sa gestionezi mai usor aceste perioade.
Ruperea legaturii cu fostul partener
Poate ca, la prima vedere, ti se pare dureros, dar ruperea totala a legaturii cu fostul partener te ajuta sa treci mai usor peste despartire. Pastrarea contactului cu fostul nu face decat sa mentina tristetea mai mult timp si incetineste procesul de declin al dragostei („dezindragostirea”), atat de necesar recuperarii dupa o relatie, sustin psihologii.
Reconstruirea sinelui
Atunci cand petreci foarte mult timp cu o persoana, granita dintre sinele tau si sinele lui nu mai este atat de clara, iar personalitatile incep sa se contopeasca. El preia lucruri de la tine si tu de la el, fapt ce genereaza conexiuni destul de puternice. Tocmai de aceea, atunci cand terminam o relatie, ne simtim confuzi, pierduti, nu ne mai regasim, nu stim ce sa facem si cum sa ne organizam viata fara celalalt. Pentru ca, evident, o parte importanta a vietii noastre dispare, lucru ce duce la destramarea lumii asa cum o stiam. De aceea, dupa o despartire, trebuie sa ne regasim si sa ne reconstruim. Acest lucru se realizeaza incercand sa facem lucruri noi si sa ne intalnim cu oameni noi. Nu trebuie sa tinem cu dintii de obiceiurile pe care le aveam in fosta relatie. Studiile au aratat ca persoanele care nu incearca sa se reconstruiasca dupa o despartire au o stare psihica mai proasta. Trebuie sa descoperim lucruri care ne fac placere, oameni in compania carora ne simtim bine si sa cautam experiente care sa ne dea incredere in noi si care sa ne imbogateasca spiritual.
Autosugestionarea
E clar: dupa despartire, tristetea e starea predominanta si ne vine foarte greu sa scapam de ea. Un prim pas este insa sa incercam sa uitam si sa cautam lucruri care sa ne faca sa radem, chiar daca pentru scurt timp. Uneori, un zambet pe care ni-l smulgem singuri atunci cand suntem foarte tristi este de mare ajutor, la fel si capacitatea de a face haz de necaz. Exista o teorie numita „feedbackul facial”, conform careia miscarea pe care o fac muschii atunci cand zambim trimite semnale creierului ca suntem fericiti si astfel ne imbunatatim starea de spirit. Se pare ca nu doar creierul este cel care ne face sa zambim atunci cand suntem fericiti, ci si actul in sine de a zambi ne poate „pacali” creierul.
O noua relatie
Relatiile post-despartire au o putere foarte mare de a ne face sa uitam de tristete. Un studiu realizat pe un esantion de persoane care au trecut prin despartiri recente a aratat ca acelea care isi gasesc o noua relatie la scurt timp sunt mai fericite si mai increzatoare. Acestea isi uita mai usor fostii parteneri, isi doresc mai putin reluarea legaturii, se simt mai atragatoare si sunt mai putin anxioase.
Exercitiile fizice
S-a demonstrat ca exercitiile fizice ne imbunatatesc starea de spirit, ne relaxeaza mental si ne elibereaza de stres. Acestea alunga simptomele provocate de depresie, cum ar fi tulburarile de somn si dificultatea de a ne concentra. In plus, sportul ne imbunatateste aspectul fizic, ajutandu-ne sa ne recapatam increderea in noi. La fel de eficienta poate fi si meditatia, asa ca este bine sa incercam aceasta tehnica de relaxare a mintii.
Oricat de greu ne-ar fi dupa o despartire, nu trebuie sa ne izolam, sa ne cufundam in depresie si sa ne gandim obsesiv la persoana iubita, pentru ca aceste lucruri nu fac decat sa ne inrautateasca starea. Uneori, este nevoie sa ne fortam putin pentru a ne mobiliza si a iesi din starea de tristete.
Bianca Badescu