5 mituri despre dinți. Află care sunt acestea!

Probabil că ai auzit deja despre experimentul în urma căruia s-a dovedit că un dinte lăsat peste noapte într-un pahar de Coca-Cola se va topi până dimineață. Sau că albirea sensibilizează dantura. Adevărul este că acestea sunt doar două dintre cele mai cunoscute mituri legate de dinți.

În general, în țările dezvoltate atitudinea vizavi de sănătatea orală este aceeași – spală-te pe dinți des, folosește ața dentară și, dacă simți durere, fugi imediat la dentist. Cu toate astea, există câteva mituri legate de dinți și cavitatea bucală de care ar trebui să stim.



Spală-te pe dinți după fiecare masă sau gustare

Da, cariile și durerile de dinți se pot transforma într-un chin. Și cum se recomandă să le eviți? Spălându-te pe dinți de fiecare dată după ce mănânci, bineînțeles. Adevărul este ca gura este dotată cu câteva sisteme de apărare foarte eficiente. În primul rând, dinții sunt acoperiți de smalț, cea mai dură substanță din corpul uman.

În al doilea rând, poate nu știai, însă saliva este și ea deosebit de importantă. Conține câteva dintre substanțele cu care detergenții elimină celule antibacteriene atât de puternice, încât o rană apărută în cavitatea orală se va vindeca de două ori mai repede decât în general. Oferă-i corpului tău șansa de a se curăța singur după ce mănânci.

Mediul acid care se formează în gură, după ce mănânci, va înmuia temporar smalțul și, periindu-l, nu faci decât să-l subțiezi mai mult.

Dinții pierduți sunt pierduți pentru totdeauna

Poate asta era valabil în trecut, însă acum, cu ajutorul tehnologiilor moderne, implantul dentar a devenit din ce în ce mai util. Trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru că înainte de a te bucura de noul tău dinte, va trebui să treci printr-o serie de consultații care includ analize și radiografii.

Măselele de minte sunt inutile

Cunoști prea bine durerea și chinul la care ești supus atunci când mult temuta măsea de minte își face apariția. De multe ori, aduce cu ea și complicații. Poate rămâne blocată sau poate crește într-o direcție total greșită, afectându-ți sănătatea dinților și a gingiilor. Poate te vei bucura să afli că nu sunt chiar atât de inutile precum par.

Un institut de cercetare din Japonia a descoperit că pulpa măselei de minte conține celule stem mezenchimale, asemănătoare cu cele aflate în măduva osoasă.

Deci, în viitorul nu prea îndepărtat, poți avea acces la propria bancă de celule stem, dacă măseaua de minte este păstrată într-o stare de conservare.

Durerea de dinți este cauzată doar de carii

Nimic mai neadevărat. În spatele unei dureri de dinți se pot afla o mulțime de alte cauze, nu numai cele venite din cavitatea orală. O durere de dinți poate fi cauzată de sensibilitatea acestora sau de infecții ale gingiilor. În plus, mai poate fi cauzată și de o sinuzită, așa că nu îți va strica o vizită la medicul de familie.

Sângerarea gingiilor, cauzată doar de periajul prea puternic

Da, periajul mult prea agresiv poate cauza sângerarea gingiilor, dar țesutul din acea zonă este destul de robust. În general, sângerarea gingiilor poate fi cauzată de o infecție la nivelul țesutului.

Nu-ți face griji, însă. Nu e nimic care nu se poate rezolva destul de repede, așa că dacă sângerarea persistă timp de câteva zile, îți recomandăm să îți faci o programare la dentist.