Cu atat mai mult cu cat este sezonul ei, ne place sa adaugam scortisoara in prajituri, in vin fiert, in cafea cu lapte, in salate de fructe, insa, cateodata, parca ne plictisim de gustul si aroma sa si simtim nevoia sa o inlocuim. De asemenea, exista persoane care sunt alergice la exoticul condiment, astfel ca ne-am gandit sa intocmim o lista a mirodeniilor care ar putea inlocui cu succes scortisoara.
Nucsoara
Nucsoara provine din Indonezia si este, in sine, o samanta, un sambure, care se poate folosi atat in preparate dulci, cat si in cele sarate. Mai mult, aceasta reprezinta ingredientul de baza al sosului bechamel si se utilizeaza pentru a spori savoarea prajiturilor, budincilor si torturilor, avand un gust usor picant si o aroma dulceaga.
Ienibahar
Ienibaharul este o specie de condiment aromat care se prezinta sub forma boabelor de piper, doar ca de dimensiuni mult mai mari, cam cat mazarea. Aroma acestuia seamana cu o combinatie de nucsoara, cuisoare si scortisoara, astfel incat poate fi folosit in feluri de mancare atat dulci, cat si sarate. De asemenea, cu ienibahar se asezoneaza foarte bine bauturile fierbinti, budinca, dar si muraturile sau preparatele marinate.
Cuisoare
Denumite astfel datorita formei lor ce seamana cu cea a unor cuie de mici dimensiuni, cuisoarele sunt florile uscate ale unui arbore vesnic verde originar tot din Indonezia. De asemenea, aceste mirodenii sunt foarte versatile, putand fi utilizate atat in bauturi, cat si in mancaruri dulci sau sarate.
Ghimbir
Ghimbirul este o radacina de culoare maro cu interior galben, suculenta, care se poate folosi atat proaspata, cat si uscata, intreaga sau macinata. Are un gust dulce-picant si o aroma parfumata ce-l face preferatul ceaiurilor fierbinti, dar si al bauturilor cu gheata. De asemenea, poate fi adaugat si in mancaruri dulci, dar si sarate.
Cardamom
Cardamomul este un condiment care face parte din familia ghimbirului si care se gaseste sub forma de seminte in pastai, fiind originar din sudul Indiei si Sri Lanka. Gustul sau, intre dulce si picant, si aroma atragatoare il fac potrivit in ceaiuri si cafea, dar si pentru a completa mancarurile dulci sau sarate.
Text: Madalina Manole