Poate suna ciudat, dar curatarea celulelor moarte de pe piele face parte din actiunile-cheie de ingrijire pentru a avea o piele sanatoasa. Beneficiile exfolierii pielii sunt: un tonus mai bun al pielii, pori mai curati, o textura mult imbunatatita, atenuarea liniilor si a ridurilor fine si prevenirea acneei.
Exista o multime de moduri prin care ne putem exfolia pielea, de la lufa si scruburi la servetele pentru curatare si masti. Iar daca doriti sa treceti la un alt nivel, intrebati medicul dermatolog sau esteticianul despre exfolierea chimica sau pe baza de enzime. In general, daca aveti tenul normal, este bine sa exfoliati pielea manual in fiecare zi, dar daca aveti ten sensibil, gras sau uscat ar trebui sa limitati exfolierea la cateva ori pe saptamana.
Discutati cu medicul dermatolog despre tipul de exfoliere potrivit tenului dumneavoastra si ce produse sau metode de exfoliere sunt recomandate. Insa orice metoda ati alege, aveti grija sa evitati pielea sensibila din jurul ochilor. Sunteti pregatiti sa incepeti exfolierea? Alegeti arma:
1. Exfolierea tenului cu lufa
Este un burete natural, uscat si fibros, potrivit pentru tratamentele de exfoliere a tenului. Indiferent daca alegeti un burete obisnuit sau o lufa, umeziti-le cu apa calda si sapun sau gel de dus, apoi frecati usor pielea cu miscari circulare. (Lufele sunt in general prea aspre pentru fata, dar daca trebuie sa le folositi, curatarea trebuie sa fie foarte blanda si pentru scurt timp.)
2. Exfolierea tenului cu scruburi
Sunt de mii de alegeri pe care le puteti face pentru exfolierea fetei si a corpului. De exemplu, produsele ce contin ingrediente exfoliante: fulgi de ovaz, malai, zahar, sare, cafea, migdale si microparticule, alaturi de ingredientele folosite pentru hidratare si tonifiere/detoxifiere. In functie de preferintele dumneavoastra si de buget, veti gasi sigur unul care sa va placa la farmacie.
3. Exfoliante facute in casa
Pentru a economisi bani, puteti gasi si in camara dumneavoastra exfoliante naturale. Va puteti face propriul scrub combinand ingrediente exfoliante prietenoase cu pielea, precum cele mentionate mai sus, cu ingrediente hidratante si tonifiante/detoxifiante, cum ar fi iaurtul, mierea, uleiul de masline, avocado, capsunile, citricele, ierburile si uleiurile esentiale.
4. Exfolierea tenului prin microdermabraziune
In timpul acestei proceduri nedureroase, un dermatolog sau un estetician licentiat foloseste un dispozitiv portabil care pulverizeaza simultan cristale fine pe piele, apoi le aspira, exfoliind celulele moarte si curatand porii in profunzime. Companiile cosmetice au sarit insa in ajutorul nostru oferindu-ne o gama larga de produse de curatare, exfoliere si metode pe care le putem incerca, ca o alternativa mai usoara decat microdermabraziunea.
5. Exfoliante chimice
Exfoliantele chimice cum sunt acizii alfahidroxi (AHA) si acizii betahidroxi (BHAs) sunt mult mai eficiente decat simpla exfoliere manuala pentru ca schimba modul de crestere a celulelor si pot stimula producerea de colagen. Un prim pas ar fi sa incercati acasa doar peelingul chimic superficial, care va exfolia usor pielea, penetrand stratul exterior al pielii si curatand celulele moarte de la suprafata. (Consultati intotdeauna medicul dermatolog inainte de a incerca o astfel de exfoliere pe cont propriu si obtineti o recomandare pentru tipul de exfoliere potrivit pielii dumneavoastra).
Un ultim sfat: Exfolierea este o metoda perfecta pentru a va pregati pielea inainte de a folosi autobronzante. Astfel, bronzul va fi mai uniform, iar pielea va fi stralucitoare pentru mai mult timp.
Text: Corina Ionescu