Desi, in ziua de azi, egalitatea intre sexe este recunoscuta la nivel international, situatia nu a stat asa dintotdeauna. In trecut, rolul femeii nu depasea granita caminului, urmand ca, mai apoi, aceasta sa aiba doar posibilitatea de a detine functii subordonate, niciodata de conducere. Se credea pe atunci despre femei ca sunt prea sensibile si ca iau decizii ascultandu-si inima, si nu ratiunea. Insa lupta constanta si dorinta de nestavilit a reprezentantelor sexului frumos de a fi apreciate la adevarata valoare au reusit, de-a lungul secolelor, sa schimbe mentalitati si sa doboare bariere, astfel ca astazi femeia isi ocupa locul de drept in societate. Cu toate acestea, continua sa existe barbati care afirma ca sexul face diferenta, insa fara a lua in calcul ca exista cel putin cinci meserii inventate de femei a caror absenta ar fi conturat o societate complet diferita de cea in care traim in prezent!
Meseria de medic
Cu toate ca denumirea de medic sau de doctor ne duce azi cu gandul la un barbat, nu asa a stat situatia in Antichitate. Nu negam ca parintele medicinei a fost Hippocrate si nici ca, timp de sute de ani, aceasta meserie le-a apartinut in totalitate barbatilor, insa este o meserie ale carei origini au fost sadite de… femei. Este adevarat ca, in ultimele secole, femeile si-au recucerit statutul si au adus contributii remarcabile in evolutia sistemului de sanatate, insa balanta continua sa se incline in favoarea barbatului. Si pe buna dreptate, caci nu putem sa nu recunoastem ca cei mai multi chirurgi si cei mai buni ginecologi raman, in continuare, barbatii. Una dintre cele mai nobile meserii, meseria de medic, a fost initial practicata de femei, cele mai multe atestari in acest sens provenind din Grecia Antica si din Egiptul Antic. Pe atunci, femeile se numeau vraci sau vindecatoare si, desi destul de rudimentar, ofereau remedii in cazul multor boli. In plus, meseria de moasa a ramas, ca dovada, pana in zilele noastre, fiind practicata doar de femei.
Meseria de programator
Daca ne gandim la un programator, involuntar atribuim imaginea unui barbat. Cu toate ca astazi tot mai multe femei se indreapta catre domeniul tehnic al calculatoarelor, continua sa fie privite cu scepticism, fara a lua in calcul ca baza acestei stiinte a fost pusa de o femeie. In anii 1800, Ada Byron a fost prima persoana care a inteles si a descifrat motorul analitic al lui Charles Babbage, motiv pentru care este considerata primul programator din istorie. Am putea afirma cu tarie ca, daca Ada nu ar fi existat, ar fi trebuit inventata!
Meseria de berar
Ei bine, dragi barbati, glumind, putem spune ca nici macar berea nu va apartine! Stim ca este una dintre marile voastre placeri si ca, desi in ultimii ani, s-a tot incercat o oarecare apropiere a publicului feminin, va ramane in continuare rasfatul vostru si doar al vostru. Insa ne mandrim sa afirmam ca, in sine, meseria de berar ne-a apartinut. In trecut, femeile erau cele care fabricau berea, ceea ce nu poate fi decat o dovada a faptului ca v-am apreciat dintotdeauna! Cu siguranta, daca industria nu s-ar fi automatizat, si astazi v-am fi oferit cele mai bune sortimente de bere.
Meseria de regizor
Cei mai mari regizori ai lumii au fost, fara niciun dubiu, barbatii. Dar, pentru ca este in sine o arta, cine credeti ca i-a pus caramida de temelie? Exact! Femeile! Cercetarile facute in acest sens de Jane Gaines, profesoara la Universitatea Harvard, au atestat faptul ca regia a fost o meserie brevetata de femei si ca, in anii 1920, nici macar nu existau regizori barbati. Sa aiba oare vreo legatura cu arta femeilor de „a pune in scena” o intamplare, dramatizandu-i trairile si faptele?
Meseria de tobosar
Daca femei in rol de capitan de vas sau comandant de nava militara ati mai vazut, ei bine, femei tobosar, nu cred! Va puteti imagina o femeie care loveste cu putere in tobe, pe ritmul unei melodii rock? Cam greu, avand in vedere ca astazi este o meserie ce le apartine preponderent barbatilor. Cu toate acestea, primul tobosar din lume a fost o femeie, pe numele sau Lipushiau, si a trait undeva in Mesopotamia.
Text: Madalina Manole