Odata cu trecerea timpului, corpul nostru se modifica, incep sa-si faca aparitia firele de par alb, inaltimea pe care o aveam in tinerete parca nu mai este aceeasi, oasele ne dor mai tare si suntem mai vulnerabili in fata bolilor. Dar ce se intampla cu sentimentul de fericire odata cu trecerea anilor? Ei bine, o serie de descoperiri recente au scos la lumina cateva lucruri esentiale referitoare la aceasta parte inevitabila a vietii – si anume imbatranirea.
- Mai fericiti pe masura ce imbatranim
Poate parea ciudat, dar oamenii de stiinta au raportat un sentiment de fericire mai mare pe masura ce imbatranim. Un nou studiu (bazat pe un sondaj realizat de Gallup pe un esantion de 340.000 de americani, cu varste cuprinse intre 18 si 85 de ani) a constatat ca “oamenii devin mai fericiti odata cu trecerea anilor”. Explicatia ar fi ca la varsta de 18 ani abia incepe aventura vietii, iar pe la 50 de ani, necazurile tind sa se diminueze, iar viata sa devina mai linistita. Cercetatorii au oferit cateva explicatii – se pare ca studiul a fost initial conceput pur si simplu pentru a masura fericirea, nu pentru a urmari sursele ei.
- Copilaria scurta micsoreaza durata de viata
Persoanele care au fost abuzate in copilarie sau cele care au pierdut un parinte sau s-au confruntat cu alte traume sunt mai susceptibile sa aiba o durata de viata mai scurta decat cele care nu au trecut prin astfel de suferinte. Intr-un studiu care a masurat “modul in care emotiile negative si experientele stresante afecteaza markerii biochimici cunoscuti de stres”, cercetatorii din Ohio au constatat ca “suferintele din copilarie pot duce prematur la inflamatia si imbatranirea celulelor”.
- Invatatul diminueaza riscul de dementa
Cercetatorii englezi si finlandezi care au studiat creierul a 872 de persoane au considerat ca scoala reprezinta cel mai aprig dusman in lupta impotriva semnelor dementei si a altor boli asociate cu varsta. Desi creierul persoanelor mai bine educate si materia cenusie a celor care au abandonat scoala devreme au grade similare de deteriorare fizica asociate cu dementa, grupul care nu a abandonat scoala “a facut fata mai bine deteriorarii celulare si prezinta mai putine semne de manifestare a bolii”. In general, “riscul de dementa a scazut cu 11% pentru fiecare an suplimentar de educatie”.
- Bauturile carbogazoase scurteaza durata de viata
Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca fosfatii, minerale gasite in bauturile acidulate, duc la moarte prematura. In studiu, oamenii de stiinta au luat doua grupuri de soareci – unul care a fost hranit cu alimente care nu contineau fosfati, altul care a avut o dieta bogata in fosfati. Grupul soarecilor care au fost hraniti cu cantitati mari de fosfati a inregistrat decese premature comparativ cu un al treilea grup, ale carui niveluri de fosfat au fost normale. O serie de maladii sunt legate stiintific de bauturile carbogazoase, inclusiv oasele fragile, cancerul pancreatic, slabiciunea musculara si chiar paralizia.
- Gandirea negativa are consecinte grave pe viitor
Gandirea negativa poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Un studiu realizat la universitatea din New South Wales din Australia a chestionat 500 de persoane cu varste cuprinse intre 70 si 90 de ani, iar in urma lui s-a constatat ca aproximativ 45% dintre subiectii negativisti erau mai predispusi la aparitia bolilor de inima, cancer si chiar depresie majora.
Text: Andreea Popescu