5 lectii pe care le putem invata de la animale

5 lectii pe care le putem invata de la animaleAnimalele de companie nu mai sunt de mult timp considerate doar niste simple animale, ci deja sunt parte integranta din familie. Se spune despre caini ca sunt cei mai buni prieteni ai omului, pentru ca sunt fideli si nu-si parasesc niciodata stapanul, insa, acelasi lucru putem sa-l afirmam si despre celelalte animale de companie, fie ca este vorba de o pisica, un hamster sau un papagal. Dragalasele sufletele au sentimente fata de persoana care le creste si pot, totodata, influenta pozitiv starea generala a acesteia. Animalele de companie au capacitatea de a empatiza cu stapanul lor, mai ales daca au trecut cateva luni de convietuire. Cainii si pisicile, in special, sunt experti in captarea emotiilor si pot percepe rapid daca stapanul este fericit, suparat sau bolnav. Urmarindu-le comportamentul, noi putem invata de la micile vietuitoare cum sa ne imbogatim viata.

 



Iubeste neconditionat!

Primul lucru pe care-l putem invata de la animalele de companie este capacitatea acestora de a-si iubi stapanul neconditionat. Trebuie sa invatam sa iubim curat, fara a astepta nimic in schimb si fara a obtine anumte favoruri dintr-o relatie. Loialitatea de care dau dovada animalele de companie este o alta lectie pe care noi ar trebui sa o invatam. Acestea, orice s-ar intampla, vor ramane mereu langa stapanul lor, ele necunoscand sentimentul de tradare, cu care noi suntem atat de obisnuiti de societate.

 

Invata sa ceri ajutor!

De foarte multe ori oamenii nu cer ajutor din rusine sau din timiditate, pe cand animalele de companie intotdeauna te anunta, fiecare in mod specific, cand au nevoie de tine. Este bine sa inveti sa soliciti ajutorul altora atunci cand ai nevoie, fara sa crezi ca este o slabiciune sau ca te pui intr-o lumina proasta in fata lor.

 

Fara ura si resentimente!

Desi suna foarte dur, ura este un sentiment specific oamenilor. Animalele nu stiu sa urasca sau sa pastreze ranchiuna, nici macar atunci cand sunt mustrate pentru o greseala pe care au facut-o. Deseori, acestea uita chiar imediat dupa ce au fost certate, dar daca repeta greseala si sunt din nou mustrate, acestea tin minte sa nu o mai repete, fara insa a fi suparate pe stapan. Invata de la prietenii tai necuvantatori sa ierti si sa uiti, fara a ramane cu resentimente si vei vedea cat de liber iti vei simti sufletul!

 

Uita de egoism!

Animalele de companie sunt egoiste, daca putem spune asa, doar la mancare si aceasta regula nu se aplica in orice caz. De exemplu, puii se pot scandaliza intre ei atunci cand se hranesc, dar animalul parinte, sau animalul matur, niciodata nu-i va alunga pe cei mai mici pentru a manca el. Animalele, nu numai ca nu sunt egoiste, dar ele intotdeauna se ocupa de grija celorlalti, ceea ce ar trebui sa invatam si noi. Incearca sa nu te gandesti doar la propriile beneficii si abia atunci cand vei putea avea grija de ceilalti mai presus de tine, vei putea avea grija si de tine!

 

Invata sa gresesti!

Aceasta este una dintre cele mai importante lectii pe care le putem invata de la un animal. Oamenii sunt foarte constienti de capacitatile si limitarile lor, motiv pentru care, fie din lipsa curajului, fie din frica de a gresi sau de a fi criticati, evita sa faca multe lucruri si activitati care, in mod normal, le-ar face placere si le-ar creste stima de sine. Acest fapt, preluat de la animale si invatat de oameni, ar putea deveni o cheie in dezvoltarea umana. Pentru a ne perfectiona un talent sau a ne descoperi o pasiune trebuie sa avem curaj si orice greseala am face, este binevenita, atata timp cat putem invata din ea.

 

Text: Madalina Manole