5 Greseli frecvente care ne afecteaza fertilitatea

1Societatea din zilele noastre ne impune un stil de viata dinamic, de multe ori alert, astfel ca trebuie sa stim sa ne adaptam din mers multor situatii, iar obiceiurile milenare ale speciei umane sunt puse la incercare. Petrecem foarte mult timp in spatii inchise, de multe ori in aceeasi pozitie, in fata calculatorului, obisnuim sa mancam ceva „pe fuga” si, in general, semipreparat. Toate aceste lucruri au devenit comune si isi pot pune amprenta acolo unde ne doare cel mai mult, si anume asupra capacitatii noastre reproductive, de a avea urmasi.

Exista o multitudine de motive pentru care o femeie ramane insarcinata cu dificultate, de la un dezechilibru alimentar la supraponderalitate, stres, varsta, obiceiuri (consum de alcool, fumat), sedentarism.

Incercam, asadar, sa conturam cu cateva sfaturi pentru a ne creste sansele de a ramane gravide si, in acelasi timp, pentru a ne modela stilul de viata.



Un plan de alimentatie eronat

Ceea ce mancam zi de zi poate sa amelioreze calitatea ovulatiei unei femei sau a spermei, in cazul barbatilor. Optiunea pentru grasimile mononesaturate (masline, ulei de masline, ulei de arahide, de nuci, susan) si grasimile polinesaturate (uleiul de porumb, soia, floarea-soarelui, pestele gras) in detrimetrul celor saturate (carne rosie, unt) si a celor „trans”, pe care le gasim mai ales in alimentatia industriala (margarina, fast food, produse de patiserie), aduce clar un beneficiu organismului uman, inclusiv in planul fertilitatii.

Este indicata diminuarea sau chiar eliminarea din alimentatie a produselor cu indice glicemic ridicat, adica a celor care ne cresc rapid glicemia (zahar rafinat, faina alba, cartofi, sucuri, patiserie etc).

Consumul lor antreneaza o crestere importanta a secretiei de insulina, hiperinsulinemia repetata alterand procesul de ovulatie. Alimentele cu index glicemic scazut cum sunt cerealele, faina integrala, legumele, fructele sunt cele care trebuie mentinute in alimentatie.

In ceea ce priveste proteinele, cele de origine vegetala trebuie sa constituie mai mult de 50% din aportul proteic total (orez, linte, grau, fasole). Carnea rosie trebuie consumata in cantitati moderate, o portie, poate doua pe saptamana, iar proteinele animale ar trebui sa provina mai ales din pestele gras, bogat in Omega-3.

In atentia domnilor ar trebui sa fie consumul de soia, ce trebuie diminuat in cazul lor. Proteinele si izoflavonele din soia actioneaza ca estrogenii si pot diminua fertilitatea masculina, mai ales la subiectii supraponderali.

In privinta vitaminelor si mineralelor, acidul folic este foarte important pentru ca reduce riscul de anomalii ale tubului neural si rata avorturilor spontane. De asemenea, are un efect pozitiv asupra ovulatiei si a spermei. Foarte important este si aportul de calciu si zinc.

Obezitatea reduce rata fertilitatii

Vorbim de supraponderalitate de la un indice de masa corporala mai mare de 25 si de obezitate, la un indice peste 27. Indicele de masa corporala se calculeaza astfel: greutatea raportata la inaltimea la patrat (G (kg)/ h*h (m)).

Obezitatea in sine nu inseamna infertilitate, dar se coreleaza cu cresterea riscului de aproximativ 3 ori. Pastrarea greutatii adaptate la inaltimea pe care o avem este un lucru esential nu numai pentru partea de fertilitate: ne fereste, totodata, si de asocierea altor tulburari metabolice, hormonale, cardiovasculare, articulare si lista poate continua.

In stransa corelatie cu greutatea este si practicarea unui exercitiu fizic regulat. Este foarte important sa facem acest lucru, dar nu intr-un mod excesiv, extrem, pentru ca poate avea efect negativ, provocand in mod indirect lipsa ovulatiei la femei.

Consumul de alcool creste riscul de avort spontan

Un studiu danez a aratat ca un consum de 10 pahare de vin, in perioada in care cuplul doreste sa conceapa un copil, creste semnificativ riscul de avort spontan. De asemenea, consumul de alcool poate perturba ciclurile menstruale si scadea calitatea ovulatiei. La barbati, alcoolul antreneaza o scadere a secretiei de testosteron (hormon masculin) si o crestere a celei de estrogeni. O consecinta directa este scaderea libidoului si o alterare a spermei: scade cantitatea de spermatozoizi, scade mobilitatea lor si creste proportia de spermatozoizi anormali. Se recomanda, asadar, scaderea cosumului de alcool cu 3 luni inainte de procreere, aceasta perioada fiind un ciclu de maturare al unei noi serii de spermatozoizi.

Fumatul afecteaza calitatea ovocitului, dar si a spermatozoidului

Suntem obisnuiti sa auzim, de multe ori, „in timpul sarcinii voi renunta la fumat”, dar trebuie sa spunem ca acest lucru, din pacate, nu este de ajuns (numai jumatate din femeile care raman gravide reusesc sa se opreasca din fumat, una din consecinte fiind greutatea mica la nastere a fatului). Fumatul poate diminua fertilitatea intr-o maniera importanta: mai mult de 4000 de substante au fost izolate din fumul de tigara, 400 dintre ele fiind carcinogene si mutagene, alterand astfel calitatea ovocitului si spermatozoidului.

Mai mult, femeile care fumeaza au nevoie de o perioada de timp aproape dubla pentru a ramane gravide (in medie, de la sase luni pana la peste un an). Diminuarea fertilitatii este strans corelata cu gradul tabagismului, adica numarul de tigarete fumate pe zi si varsta debutului. Un fapt imbucurator insa este acela ca efectele negative ale fumatului sunt in mare parte reversibile. Totusi, ele au repercusiuni asupra aparatului genital, la diferite niveluri: sunt afectate trompele, creste riscul de sarcina extrauterina, prin scaderea motilitatii cililor la acest nivel si cresterea susceptibilitatii la infectii genitale; la nivel de col uterin, este alterata glera cervicala, cu diminuarea capacitatii spermatozoizilor de a o parcurge; la nivel de endometru, scade fluxul sangvin, iar in ceea ce priveste ovarele, se manifesta efecte nocive asupra ovocitelor.

La barbati, fumatul este implicat in mai multe afectiuni: probleme de disfunctie erectila care sunt reversibile intr-o anumita masura in cazul renuntarii la acest viciu; alterarea parametrilor spermei: diminuarea numarului acestora, dar si diminuarea vitalitatii si mobilitatii lor, alterarea morfologiei spermatozoizilor.

Neprezentarea la consultatiile de rutina

Consultul de rutina la ginecolog ne aduce informatii adecvate despre sanatatea aparatului nostru genital si o consiliere adaptata nevoilor noastre. Nu trebuie sa asteptam sa avem o simptomatologie pentru a planifica o intalnire la ginecolog. Exista multe anomalii de structura a aparatului genital care nu au nicio exprimare clinica, precum si unele infectii cu repercusiuni ireversibile asupra aparatului genital, cum ar fi infectia cu Chlamydia, o boala cu transmitere sexuala ce se regaseste la 20% din populatie si care, de multe ori, nu se manifesta.

Sunt, asadar, multe decizii care pot influenta capacitatea noastra fertila, incepand de la stilul de viata (alimentatie, sport, consum de substante nocive) pana la managementul stresului individual si al responsabilitatii individuale (consultul medical).

Cheia succesului pare a fi echilibrul, evitarea extremelor de orice fel si, mai ales, pe cat posibil, a substantelor nocive.

Text: Dr Mihai Daniela,

Medic specialist Obstretica-Genicologie, Clinica Fetal Care