Cu toate ca barbatii sunt cei care au inventat curentul electric, telefonul si stiloul, devenite necesitati astazi, iata ca si femeile s-au facut remarcate in procesul de evolutie a omenirii. S-ar putea crede ca doamnele au pus bazele cosmeticii sau modei, insa nu in totalitate, in aceste domenii ele fiind, la inceputuri, doar muze. Contributia de exceptie a femeilor la schimbarea mentalitatii in masa a fost recunoscuta inca din secolele trecute, ba mai mult, acestea au facut descoperiri de exceptie in domenii traditional masculine. Un bun exemplu este Marie Curie, prima femeie care a primit premiul Nobel pentru descoperirile sale in domeniul fizicii si chimiei, cu importante aplicatii in medicina.
Josephine Cochran, inventatoarea masinii de spalat vase
Sotie de politician, Josephine Cochran a demonstrat lumii intregi ca rolul femeii nu este in bucatarie. Dezamagita de ineficienta servitorilor care-i ciobeau vasele de portelan, Josephine a gândit un dispozitiv care sa le curete cu ajutorul unui jet puternic de apa, astfel ca, la jumatatea secolului XIX, a aparut pe piata prima masina de spalat vase. Abia dupa moartea sotului sau, doamna Cochran a reusit sa dezvolte afacerea, inventia sa fiind folosita cu succes de marile hoteluri ale vremii. Ulterior, in anul 1940, compania sa a fost preluata de Corporatia Whirlpool, iar masina de spalat vase a ajuns, in zilele noastre, un obiect necesar in toate bucatariile.
Ruth Handler si papusa Barbie
Pentru ca, in anii ‘50, oferta de jucarii era limitata, Ruth Handler, cofondatoarea fabricii de jucarii Mattel, a decis ca este momentul sa revolutioneze lumea si astfel a inventat papusa Barbie, numita astfel dupa fiica sa, Barbara. Dragalasa, colorata si cu forme atragatoare, Barbie a fost creata initial pentru adulti, insa a fost imediat indragita de copii. Trebuie sa amintim ca, la vremea respectiva, criteriile de frumusete erau diametral opuse celor de astazi, insa ne intrebam, mai in gluma, mai in serios: sa fie oare Ruth Handler „vinovata” pentru dorinta adolescentelor din ziua de azi de a arata precum papusile Barbie?
Mary Phelps Jacob a inventat sutienul
Inca din Antichitate, femeile au simtit nevoia sa-si acopere zonele intime suplimentar, nu doar cu ajutorul hainelor exterioare. La vremea respectiva, acestea isi strângeau sânii cu bucati late de materiale pentru a-i ascunde. Ulterior, a aparut corsetul ca forma de sustinere a sânilor, iar in anii 1900, Mary Phelps Jacob a inventat primul sutien din istorie, ca necesitate personala. Tânara isi cumparase o rochie diafana si a realizat ca aceasta nu se potriveste cu niciun corset. Ca urmare, din doua batiste si o panglica, a realizat un obiect de sustinere a sânilor ce avea sa se transforme imediat in brasiera si, ulterior, in sutien.
Stergatorul de parbriz a fost inventat de o femeie
Desi automobilele au fost dintotdeauna considerate pasiuni masculine, iata ca o femeie a fost cea care a adus imbunatatiri considerabile in acest domeniu. Este vorba de Mary Anderson, cea care a inventat stergatorul de parbriz. Daca, la inceput, acesta avea un brat care era actionat manual din interiorul automobilului, astazi inventia sa a evoluat si stergatoarele pornesc automat pe baza de senzori.
Doar o femeie putea inventa scutecul de unica folosinta
Nimeni nu intelege mai bine necesitatea unui scutec de unica folosinta ca o mama. Marion Donovan O’Brien, nascuta in Indiana, a renuntat la meseria de asistent editor al revistei Vogue din New York pentru a se retrage la tara alaturi de sotul sau. Ideea inventiei sale a avut la baza exasperarea de a spala zilnic scutece si astfel a improvizat pâna ce, in anul 1949, a lansat pe piata primul scutec de unica folosinta, realizat dintr-un material absorbant si impermeabil.
Ar fi pacat sa nu amintim ca tot femeile au fost cele care au inventat pasta corectoare, kevlarul, cosul de gunoi cu pedala, mixerul electric, rachetele de semnalizare, dar si…fursecurile cu ciocolata.
Text: Madalina Manole