4 strategii prin care iti poti face partenerul mai bun

strategii-partener-mai-bunIubirea are efecte profund transformatoare si ne provoaca sa ne manifestam in moduri care ne uimesc si la care nu ne-am fi asteptat pana atunci. Dincolo de aceste metamorfozari perfect naturale, exista si tendinta noastra de a contribui la schimbarea partenerului si de a il determina sa se comporte pe gustul nostru, pentru a ne simti acceptati si iubiti. Solicitam zilnic dovezi de iubire, incepand cu declaratii siropoase, cadouri, flori, bomboane si sfarsind cu excursii costisitoare in cele mai exotice destinatii. Partenerul se poate conforma asteptand la schimb linistea caminului. Este adevarat ca propriile noastre nevoi sunt importante si ii putem cere, cu delicatete, iubitului sa le satisfaca. Insa, pentru a contribui la o schimbare a acestuia intr-un sens pozitiv care sa creasca si nivelul lui de fericire, am putea sa apelam la cateva strategii bazate pe studii psihologice.



Exista 4 strategii prin care ne putem transforma partenerul in unul mai bun:

  1. Efectul Pygmalion. Acesta este unul dintre cele mai cercetate fenomene psihologice. Este inspirat de mitul unui sculptor grec, pe nume Pygmalion, care s-a indragostit de statuia unei femei frumoase sculptate de el. Atat de mult a investit in creatia lui, incat aceasta a prins viata. In mod similar, asteptarile noastre pozitive vis-a-vis de comportamentul cuiva cresc sansele ca acesta sa atinga nivelul aspiratiilor noastre. Asteptarile se transforma in profetii autorealizatoare. Suportul si increderea permanenta pe care le poti arata partenerului tau il ajuta sa isi implineasca potentialul. Asteptarile pot fi si unele negative. Daca ii spui sotului mereu ca iti este infidel si ca nu ai incredere in el, va putea incepe sa se comporte intocmai. Asa ca, ai grija ce iti doresti!
  2. Sprijinul social pozitiv. Cercetarile arata ca suportul emotional pe care il oferi partenerului atunci cand este stresat il ajuta sa depaseasca mai usor problemele. Cheia este sa eviti negativitatea si comentarii de genul „Ti-am spus eu”. El are nevoie doar sa fie ascultat si inteles. Fii suportiva si empatica si muleaza-te dupa nevoile lui. Ii poti oferi sugestii pentru rezolvarea problemei doar daca ti le cere.
  3. Gandirea pozitiva. Cand iubitul tau se confrunta cu o suparare sau o boala incearca sa ii prezinti o alta alternativa de a vedea situatia, intr-o maniera mai pozitiva. Modul negativ in care gandeste conduce la esec, iar acesta va afecta si relatia de cuplu. Focusarea pe partea plina a paharului imbunatateste starea de spirit, reduce stresul si influenteaza pozitiv modul de a vedea viata.
  4. Ascultarea empatica. Scopul ascultarii empatice este de a permite dezvaluirea celor mai profunde ganduri si sentimente. Faptul ca il intelegi si esti acolo langa el ii va atenua tensiunea si va avea mai multa incredere in tine, ceea ce va consolida relatia. Incearca sa iti inhibi tendinta de a spune ceva, de a oferi sfaturi si sugestii. Simpla ascultare si intelegere a trairilor emotionale pe care le are este suficienta pentru a ii schimba dispozitia si a se simti inteles. Accepta neconditionat ceea ce spune sau experimenteaza, fara reprosuri sau evaluari. In timp, aceste obiceiuri vor crea o legatura stabila si afectuoasa cu partenerul. 

Text: Dana Comanescu