Fie ca ne plac sau nu, sanii exista. Fie ca sunt de dimensiuni mici, dar o forma perfecta, cu o cupa 32AA, sau mult mai voluminosi, cu o cupa 38DD, probabil ca pana acum v-ati format o relatie trainica cu acestia. Inca din prima zi de cand incep sa se dezvolte sanii unei femei, viata acesteia nu mai este aceeasi.
Nu numai ca este bombardata cu o multitudine de imagini despre modul in care societatea crede ca ar trebui sa arate sanii sai, dar o armata de specialisti incepe sa-i spuna ce sa faca cu ei. Astfel, ar trebui sa poarte sutien sau acesta ii va produce cancer? Ar trebui sa-si alimenteze copilul la san sau sa recurga la laptele praf? Ii va fi teama la fiecare noua problema de sanatate si se va tortura la nesfarsit cu gandul ca sanii sai sunt prea mici sau prea mari si isi va pune neincetat problema daca sotului/partenerului chiar ii plac.
- Inainte si dupa ciclul menstrual, sanii ma dor si se umfla. Acest lucru este normal?
Intr-adevar, acest lucru este normal. Specialistii spun ca aproximativ cinci milioane de femei din Marea Britanie sufera de durere de san (mastalgie). Un studiu recent a aratat ca 70% dintre femei au prezentat dureri de san la un moment dat in viata. Atunci cand durerea de san nu este prea severa, multe femei o considera o manifestare normala si temporara a modificarilor ce apar odata cu menstra. Rareori, durerea de san este un semnal al unei probleme mai grave: in mod particular, cancerul de san este de obicei nedureros.
Exista doua tipuri de dureri de san: ciclice si nonciclice. In cazul in care nu stiti sau nu va dati seama ce tip de durere de san aveti, tineti un jurnal zilnic timp de doua luni. Durerea de san ciclica este tipul de durere care apare o data pe luna, de obicei cu trei pana la sapte zile inainte de ciclul menstrual. Multe femei declara ca sanii lor devin mai duri si mai sensibili in aceasta perioada a lunii si invata sa se obisnuiasca cu acest lucru.
Pe masura ce inaintati in varsta, in special dupa varsta de 30 de ani, veti observa ca aceasta sensibilitate a sanilor se transforma in durere reala. De asemenea, acest lucru apare si la femeile in varsta care urmeaza terapia de substitutie hormonala (TSH), dar de obicei dispare odata cu sfarsitul menopauzei. Veti observa ca durerea nu este la fel in fiecare luna sau ca anumite miscari va cresc disconfortul. Nu se stie cu certitudine care sunt cauzele durerii de san nonciclice, cu toate ca, la unele femei, s-au constatat niveluri anormale ale unor acizi grasi in sange; sau s-ar putea ca unii factori ai stilului de viata, cum ar fi fumatul, consumul de cofeina si dieta, sa joace un anumit rol.
La aproximativ 15% dintre femei, durerea de sani este atat de severa incat le perturba viata. Daca faceti parte din aceasta categorie, s-ar putea ca doctorul dumneavoastra sa va recomande un tratament cu ulei de Luminita noptii (primula). Unele femei raspund foarte bine la acest tratament, durerea de san disparand complet. Daca, insa, durerea dumneavoastra nu cedeaza, exista tratament medicamentos care blocheaza eliberarea de hormoni din glanda hipofiza (glanda situata la baza creierului), acesta reduce cantitatea de hormoni produsi de ovar si nivelul estrogenului sangvin, care exacerbeaza durerea de sani. Alte medicamente interfereaza cu estrogenul, prin oprirea accesului acestuia in celulele-tinta.
In cazul in care luati anticonceptionale, doctorul dumneavoastra va poate recomanda inlocuirea acestora cu un alt tip sau oprirea administrarii pentru cateva luni pentru a vedea daca apar modificari ale simptomelor. Dar ironic, daca nu luati anticonceptionale, doctorul dumneavoastra va poate sugera sa incepeti sa luati pentru a va ameliora mastalgia. Unii specialisti in sanatate recomanda, in cazul in care prezentati dureri de san, o modificare a dietei, oprirea consumului de cofeina si reducerea aportului de carne rosie si produse lactate.
- Am citit in presa despre stres si despre problema posibilei legaturi a acestuia cu declansarea cancerului la san. S-a dovedit stiintific acest lucru?
Cercetatorii spun ca legatura intre stres si aparitia cancerului la san nu a fost dovedita. Cu toate acestea, recent s-a efectuat un studiu in Marea Britanie referitor la teoria ca stresul poate declansa aparitia cancerului la san prin accelerarea cresterii celulelor canceroase. Studiul, la care au participat 332 de femei, a aratat ca femeile diagnosticate cu cancer de san nu au fost expuse stresului mai mult decat cele cu noduli benigni. Cercetatorii argumenteaza ca evenimentele stresante ale vietii sunt comune la toti oamenii, aproximativ 2/3 dintre femeile cu noduli mamari (atat benigni, cat si maligni) prezentand in ultimii cinci ani cel putin un eveniment stresant major. Totusi, acest studiu contrazice rezultatele unui studiu anterior, care concluzionase ca stresul extrem poate declansa cancerul de san – acesti cercetatori au descoperit ca femeile care prezentasera un stres sever in ultimii cinci ani au cu 50% mai multe sanse de a face cancer de san fata de cele care traisera un stres mai putin sever.
- Am observat o scurgere la nivelul unuia dintre mameloane. Ce ar putea semnifica acest lucru si daca trebuie sa ma duc la doctor?
Existenta unei secretii prin mamelon poate speria orice femeie, cu toate ca doua treimi dintre femeile care nu sunt gravide pot prezenta o scurgere mamelonara prin curatarea si masarea sanului. Toate femeile au lichid in interiorul sanilor, dar acesta nu se elimina deoarece canalele galactofore sunt blocate cu o substanta vascoasa numita keratina.
In timpul exercitiilor fizice sau activitatii sexuale, aceasta substanta se deplaseaza, putandu-se elimina prin mamelon un lichid ce poate fi de culoare alba, galben deschis pana la verde sau negru-albastrui. Una dintre cele mai comune scurgeri mamelonare apare dupa nastere, este asemanatoare cu laptele si continua sa se elimine din san mult timp dupa ce femeia a terminat de alaptat copilul. Unele scurgeri mamelonare sunt cauzate de boli ale canalelor galactofore, dar o secretie galbena sau cu urme de sange este cel mai probabil cauzata de o veruca intr-unul dintre canalele din apropierea mamelonului. Canalul implicat poate fi indepartat chirurgical dupa care, de obicei, nu se mai produce scurgerea.
Uneori, la femeile in varsta poate aparea o scurgere branzoasa, groasa, iar unele femei pot prezenta o eczema in jurul mamelonului. Aceasta eczema poate fi tratata cu o crema cu corticosteroizi. In cazuri foarte rare, scurgerea mamelonara poate fi produsa de o forma de cancer de san numita boala Paget a sanului. Cu toate ca o secretie mamelonara in mod normal nu este un motiv de ingrijorare, intotdeauna ar trebui sa consultam doctorul.
Text: Alina Lupa