29 octombrie – Ziua Internaţională a Internetului

Îţi mai aminteşti primul mail dat? Primul date realizat cu ajutorul MIRC-ului sau primul joc în reţea? Da, în România se întâmpla, cel mai probabil, după începutul anilor 2000, dar în SUA aceste servicii existau deja de câţiva ani.

Internetul, marea descoperire a secolului trecut, împlineşte astăzi 51 de ani. Întregul mapamond sărbătoreşte, pe data de 29 octombrie, primul mesaj trimis de către Charley Kline, prin intermediul internetului.

În 1969, Charley, absolvent al UCLA, telefona la prestigioasa Universitate Stanford, aflată la sute de kilometri distanță, şi le comunica celor de acolo că le va trimite un mesaj prin intermediul internetului. Se numea ARPANET. Era vorba despre o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta prin acest mijloc de telecomunicaţii universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California – Santa Barbara.

În 1989, datorită englezului Tim Barners-Lee a devenit posibilă accesarea www. (World Wide Web). Oficial, însă, proiectul a fost anunţat pe 6 august 1991. Acelaşi britanic a realizat paginile de Internet prin limbajul HTML (hypertext markup language), dar şi a transferului de informaţie criptată HTTP (Hypertext transfer protocol).



Cum a ajuns Internetul în casele oamenilor

Odată cu lansarea sistemului de operare Windows 95, Internetul a ajuns şi în casele oamenilor de rând, după mai bine de două decenii de la descoperirea lui. Cu ajutorul pachetului Internet Explorer, în anii 2000, aproape jumătate din locuinţele din Statele Unite ale Americii aveau calculatoare personale.

În România, prima dată, Internetul a ajuns în locurile special amenajate cu calculatoare şi conexiune, se numeau Internet Caffe-uri. Aici lumea se întâlnea pentru socializare sau pentru a bea o cafea în timp ce se conecta la Internet. Se plătea ora de stat la calculator, indiferent că jucai jocuri în reţea sau că pierdeai timpul stând de vorbă cu persoane necunoscute pe MIRC.

Potrivit Agerpres, numărul site-urilor de internet a explodat în perioada 1996-2008, de la 100.000 la peste 162 de milioane, fenomen generat de doi factori: dotarea instituţiilor de învăţământ cu calculatoare personale şi cu jocuri video dar mai ales datorită învăţării modului în care poate fi folosit internetul pentru conectarea întregii lumi. Dezvoltarea fulminantă a internetului l-a determinat pe şeful Google Eric Schmidt (2001-2011) să declare că aproape fiecare locuitor al planetei poate fi conectat la internet până în 2020, notează acelaşi site.

De ce se celebrează Ziua Internațională a Internetului

În 2005 s-a ales ca data de 29 octombrie să devină Ziua Internațională a Internetului. Ideea a fost de a celebra efortul comun depus de cei care au contribuit la realizarea spaţiului virtual şi de a atrage atenţia, totodată, asupra muncii celor din domeniul tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate prin acest tip de conexiune, scrie Digi24.

Marcarea acestei zile atrage atenţia asupra posibilităţilor oferite de noile tehnologii pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă printr-o mai bună înţelegere a tehnologiei şi funcţiilor sale.