Lipsa somnului poate avea un impact major asupra sanatatii. Somnul este vital din punct de vedere mental, fizic si emotional. Dar avand in vedere zilele aglomerate si stresante, un somn relaxant la o ora decenta este ceva aproape imposibil.
Cu cat orele de somn sunt mai putine, cu atat devii mai irascibila si iti scade capacitatea de concentrare. Acestea sunt efectele pe termen scurt, insa exista si efecte pe termen lung, precum cresterea in greutate, cresterea riscului de aparitie a accidentelor vasculare si a depresiei.
Mitul celor 8 ore
Un studiu efectuat de cercetatorii americani arata ca persoanele care nu dorm suficient au sanse duble de a face atac de cord, iar femeile care dorm mai putin de 6 ore pe noapte au sanse cu pana la 60% mai mari sa dezvolte cancer de san. Cele 8 ore de somn pe noapte sunt un mit, o presiune, conform cercetatorilor, care sustin ca fiecare persoana are nevoi diferite. Mai degraba ar trebui sa acorzi atentie calitatii somnului, nu cantitatii. Este de preferat sa dormi 6 ore neintrerupte, decat 9 in care te trezesti de mai multe ori. Creierul este organul care este cel mai afectat de lipsa somnului. Acesta are nevoie sa se odihneasca o perioada pentru ca apoi sa porneasca eficient. Printre factorii care provoca dereglari ale somnului se numara perioada menstruala, criza emotionala, hormonii, disconfortul intelectual.
Ce se intampla cand dormi?
- Odata ce incepi sa adormi, intri in prima din cele patru faze ale somnului, numita somnul ,,tacut”. Presiunea arteriala scade impreuna cu temperatura corpului si muschii se relaxeaza. Nivelul de cortizon scade si glanda pineala secreta melatonina, hormonul somnului.
- In faza a doua a somnului, incepe perioada in care apar visele. Aceasta dureaza pana la 90 de minute si produce o mini-paralizie la nivelul neuronilor, fapt care te impiedica sa te misti in somn. In aceasta faza se consolideaza memoria si emotiile.
- O data ce creierul intra in stadiul 3, acesta are o activitate ampla. In acest moment, 40% din sange este concentrat in anumiti muschi si in locurile cu leziuni care au nevoie de refacere. In timpul somnului este eliberat hormonul de crestere, iar bataile inimii scad cu pana la mai putin de 30 pe minut. Cand temperatura corpului scade, atunci si sistemul tau metabolic este la nivelul cel mai jos. Daca te-ai trezi acum, ai simti o stare de oboseala.
- In ultima faza a somnului, temperatura scazuta a corpului duce la un nivel de adrenalina scazut. O data cu apropierea momentului in care va suna ceasul desteptator, temperatura corpului creste, se intensifica activitatea cerebrala si cresc bataile inimii. Somnul devine mai usor si esti pregatita sa te trezesti proaspata pentru o noua zi.
Dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase
- O igiena eficienta a somnului s-ar putea descrie prin: pijamale confortabile si curate, adormirea si trezirea la aceleasi ore pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu un orar de somn.
- Incearca sa rezisti acelui somn tentant de dupa-amiaza. Daca nu poti, nu dormi mai mult de 15 minute.
- Redu, pe cat posibil, cantitatea de cofeina si de teina (ceaiuri negre) sau chiar de bauturi puternic acidulate. Inlocuieste aceste bauturi cu un pahar de lapte cald, pe care sa il bei inainte sa adormi.
- Desi miscarea te va face sa dormi mai bine, este recomandat sa nu depui efort cu 3 ore inainte de ora de somn pentru ca inima sa isi reia bataile normale, iar nivelul adrenalinei sa revina la normal.
- Evita mancarurile greu digerabile, deoarece procesul de digestie te va tine treaza.
- Nu consuma alcool in exces inainte de somn, pentru ca te vei trezi si mai obosita.
- Nu adormi intr-o camera prea incalzita. Desi temperatura corpului scade, ritmul inimii nu trebuie fortat, astfel ca temperatura potrivita este de 16 grade.
- Camera in care dormi trebuie sa fie cat mai intunecata pentru ca hormonul somnului sa fie secretat pe o durata mai lunga.
Femeile dorm in medie cu 90 de minute mai putin decat ar trebui, conform unui studiu efectuat de cercetatorii americani.
Text: Sabina Ghiormescu