Pentru ca nu traim intr-o lume ideala, in care sa nu fie nevoie sa spalam vase, haine, in care sa nu trebuiasca sa facem diverse treburi casnice, avem ceva probleme cand vine vorba de intretinerea unghiilor. Este exasperant sa vezi ca iti faci manichiura si a doua zi oja este deja cojita, iar tu nu mai ai timp sa iei tot procesul de la capat.
Cum cele mai multe dintre noi n-avem timp in fiecare zi sa ne facem unghiile, trebuie sa gasim metode pentru ca manichiura noastra sa se pastreze intr-o stare buna cat mai mult timp. Iata cateva dintre ele!
1. Curata foarte bine unghiile inainte de aplicarea ojei. Daca ai ulei, apa sau crema pe unghii, oja nu va adera la fel de bine si va sari mai usor. Curata unghiile cu discuri de bumbac si cu acetona.
2. Aplica o baza adeziva pe unghii inainte sa folosesti oja. Prin consistenta lipicioasa, aceasta ajuta oja sa se fixeze mai bine. Desi unele manichiuriste folosesc pila pentru a netezi intreaga suprafata a unghiei si a mari aderenta ojei, trebuie sa stii ca acest lucru nu face decat sa strice unghiile.
3. Nu folosi oja diluata, pe care ai subtiat-o cu ajutorul acetonei, pentru ca acest lucru nu va face decat ca stratul aplicat pe unghii sa se cojeasca mai repede.
4. Atat baza, cat si oja si stratul superior trebuie sa fie aplicate si pe muchia unghiei, pe zona de varf unde taiem si pilim unghia. Acest lucru simplu poate prelungi de doua ori rezistenta lacului de unghii, protejandu-l de actiunea daunatoare a apei.
5. O zgarietura pe oja de pe unghii inainte ca aceasta sa se usuce complet poate duce la cojirea acestora mai tarziu. Foloseste putin ulei de cuticule pentru a ajusta zgarietura.
6. Fereste-te sa te speli pe maini cu apa calda timp de cateva ore dupa ce ti-ai facut manichiura. Caldura nu ajuta oja sa se usuce, ci lungeste acest proces. De aceea, si obiceiul de a sufla catre unghii pentru a se usca mai repede este gresit.
7. Aplica zilnic ulei de cuticule pe unghii dupa ce ti-ai facut manichiura, pentru ca acesta patrunde prin straturile de oja si hidrateaza unghia, prevenind cojirea si craparea lacului.
8. Nu impinge catre baza cuticulele uscate, pentru ca acest lucru duce la cojirea ojei. Inainte de aplicarea lacului de unghii, dezlipeste cuticulele, unge-le cu un ulei special si impinge-le catre baza cu un betisor de lemn, pentru a le indeparta de suprafata unghiei si a ajuta oja sa adere mai bine.
9. Nu inmuia varfurile unghiilor in apa, cum se practica la unele saloane de manichiura. Acest lucru nu ajuta, ba chiar dauneaza rezistentei ojei.
10. Pileste unghiile intr-un singur sens, pentru a evita exfolierea si ruperea acestora. Taie-le pe rotund catre varf si patrat la colturi, pentru a le creste rezistenta. De altfel, este mai bine sa reduci lungimea unghiilor prin pilire, decat prin taiere, asa ca foloseste pila mai des si foarfeca mai rar.
11. Aplica oja din trei bucati, in centru, stanga si dreapta, si las-o sa se usuce 2-3 minute inainte de a aplica un al doilea strat.
12. Foloseste oje metalizate, acestea sunt de obicei mai rezistente datorita particulelor irizate care ingroasa lacul de unghii.
13. La final, aplica mereu un strat protector, dar nu unul cu uscare rapida, ci unul cu uscare mai lenta, acestea sunt mai rezistente si mai eficiente.
Text: Bianca Badescu