In fiecare an, in SUA sunt descoperite peste un milion de cazuri de cancer de piele. De aceea, toata lumea care se expune la soare trebuie sa stie cateva strategii de aparare impotriva razelor nocive.
Cand vine vorba sa ne protejam de razele soarelui, este foarte important sa fim cat mai informati. Daca stim sa ne protejam pielea, vom avea mai putine riduri pe fata, la fel si ete pigmetare si vom reduce riscul de a face cancer de piele. O protectie solara buna nu inseamna doar a evita lumina directa a soarelui sau soarele fierbinte de vara.
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), pana la 80% din razele ultraviolete pot trece prin nori sau sunt reflectate de zapada. O alta informatie care v-ar putea surprinde ar fi aceea ca soarele va poate gasi chiar daca stati in casa – sticla ferestrelor blocheaza razele UVB care produc arsuri la nivelul pielii, dar razele UVA, care distrug celulele patrund in continuare. In concluzie, protectia solara este o necesitate, atat in casa, cat si afara, pe tot parcursul anului, in fiecare zi.
Iata care sunt cele 12 sfaturi care va vor ajuta sa va expuneti la soare in conditii de siguranta:
• Alegeti un produs de protectie solara cu spectru larg, rezistent la apa, cu factor de protectie solara (FPS) cel putin15 (unii dermatologi recomanda 30 sau mai mare). Aveti grija ca produsele alese sa fie testate si aprobate de dermatologi.
• Atunci cand faceti cumparaturi, alegeti produse care specifica pe eticheta ca au spectru larg de acoperire UV (ceea ce inseamna ca protejeaza impotriva razelor UVA si UVB) sau cautati pe eticheta urmatoarele ingrediente: oxid de zinc, dioxid de titan, ecamsule (Mexoryl SX), avobenzone (Parsol 1789), cinoxate, metal anthranilate, octilmetoxicinamat, salicilat de octil, oxybenzone si sulisobenzon?. Oamenii de stiinta si FDA lucreaza in prezent la standardizarea evaluarilor de protectie UVA, dar deocamdata acestea sunt ingredientele pe care trebuie sa le contin? produsele de protectie solara pe care le folositi)
• Verificati data de expirare. FDA impune ca produsele de protectie solara sa ramana in vigoare pentru cel putin trei ani, acesta este termenul maxim pentru ca produsele sa fie eficiente. Daca aveti dubii, mai bine aruncati-le.
• Aplicati crema cu 15 -30 de minute inainte de a iesi din casa, reaplicati la fiecare doua ore si intotdeauna dupa ce inotati sau daca transpirati mai mult.
• Folositi cam 30 ml de lotiune de protectie solara pentru a acoperi in mod adecvat tot corpul.
• Nu uitati sa va dati cu crema si pe gat, urechi, nas, maini, degetele de la picioare, precum si partea din spate a bratelor si a picioarelor.
• Aveti grija si de buze, protejandu-le cu balsam de buze cu FPS 15 sau mai mare.
• Expuneti-va la soare cu moderatie, in special in mijlocul zilei (intre 10 a.m. si 4 pm), cand soarele este mai puternic.
• Retineti ca apa, nisipul si zapada reflecta razele soarelui, crescand riscul de arsuri solare.
• Purtati imbracaminte care va protejeaza de soare, palarii cu boruri largi si ochelari de soare. Tineti minte ca razele soarelui pot patrunde prin materiale de culoare deschisa si subtiri, asa incat optati mai degraba pentru tesaturile mai inchise la culoare, compacte sau haine special facute pentru protectie solara, cum ar fi camasile cu maneca lunga si pantalonii sau fustele lungi.
• Optati pentru solutiile autobronzante! Acestea pot fi: aparate de bronzat, spray-uri sau lotiuni autobronzante, aparate care pulverizeaza substante bonzante sau pudre bronzante.
• Mergeti la control dermatologic in fiecare an si de fiecare data cand observati anumite modificari la nivelul pielii, excrescente noi sau leziuni. Descoperite la timp, cele mai multe forme de cancer de piele sunt tratabile.
Text: Corina Ionescu