Din pacate, majoritatea oamenilor nu cred ca au motive de ingrijorare in ceea ce priveste deshidratarea. Pentru ei, deshidratarea este ceva care tine doar de calatoriile in desert si de fuga nebuna dupa apa. Cu toate acestea, exista o forma cronica de deshidratare care nu are legatura cu natura.
Aceasta este cea mai intalnita forma de deshidratare in randul oamenilor care nu consuma apa. Va prezentam mai jos o lista cu 10 simptome ale deshidratarii cronice ce va vor face sa beti un pahar cu apa, si dupa, inca unul, si inca unul…
1. Probleme respiratorii: Membranele mucoase ale regiunii respiratorii sunt usor umede pentru a proteja tractul respirator de substante care ar putea fi prezente in aerul inhalat. In cazul unei deshidratari, mucoasele nu sunt suficient de umede pentru un proces respirator corect.
2. Imbatranirea prematura: organismul unui copil nou-nascut este compus din 80% lichide iar acest procent scade odata cu varsta.
3. Tulburari digestive: In deshidratarea cronica, secretia de sucuri digestive scade, ceea ce duce la probleme de alimentatie. Acesta este principalul motiv pentru care alimentele nu sunt bine digerate.
4. Scaderea si cresterea tensiunii arteriale: cantitatea de sange din organism nu este suficienta pentru a umple complet intregul set de artere, vene si capilare. Presiunea mica a sangelui apare atunci cand nu exista suficient sange.
5. Gastrite si ulcere gastrice: Pentru a proteja mucoasa de acidul digestiv pe care il produce, stomacul formeaza inca un rand de mucoasa. Atunci cand nu exista suficient lichid, mucoasa protectiva reactioneaza.
6. Oboseala: Deshidratarea tesuturilor face ca activitatea enzimatica sa incetineasca
7. Dezechilibrul acid-alcalin (aciditate): Deshidratarea cauzeaza incetinirea activitatii enzimatice.
8. Excesul de greutate si obezitatea: Setea este adesea confundata cu foamea, lucru ce duce la un consum foarte mare de alimente.
9. Eczeme: Corpul are nevoie de apa pentru a transpira, prin transpiratie diluand toxine, astfel incat acestea sa nu irite pielea.
10. Constipatie: In momentul in care reziduurile de mancare mestecata, care contin o cantitate mare de apa, patrund in colon, enzimele din colon actioneaza asupra acestei ape, reducand-o, pentru a forma scaunul. In cazul unei deshidratari cronice, colonul foloseste prea multa apa ca sa mai poata “distribui” si in organism.
Text: Andreea Popescu