Kirill Serebrennikov, un important regizor rus de teatru, care a petrecut un an și jumătate în arest la domiciliu, a împărtășit lumii 10 sfaturi pentru a trece mai ușor prin perioada de autoizolare cauzată de pandemia de coronavirus.
-
Izolarea nu este o pedeapsă, ci mai degrabă un dar al sorții
Te-ai gândit vreodată că toată nebunia asta cu pandemia și cu carantina se întâmplă cu un scop? Acela de a le da oamenilor șansa să înțeleagă mai multe lucruri despre viață, ca mai apoi, când vor ieși din casele lor, să se bucure mai mult de ce le oferă ea. „Dacă eşti capabilă că extragi doar lucrurile pozitive, izolarea şi singurătatea nu vor fi inutile. Acceptă ceea ce ţi-a fost hărăzit ca pe un dar al destinului”, a spus regizorul.
-
Concentrează-te pe întrebările esențiale: Cine sunt eu? Care sunt lucrurile cele mai importante pentru mine?
Dacă până acum nu ai avut nici un moment potrivit pe care să îl petreci cu tine însăți, acum a venit și el. Contemplează și pune cap la cap toate ideile și planurile tale de viitor pe care până acum poate nu le-ai dat prea multă importanță. Poate ai fost prea ocupată să vezi ce este esențial și important cu adevărat în viața ta, dar acum vei ști ce ai de făcut, iar odată ce vei ieși din izolare, vei putea lua totul de la 0.
-
Povestește despre ce se întâmplă cu tine. Fă un jurnal, un vlog, un blog
Te-ai gândit cum pot avea bloggerii sau vloggerii timp să lucreze la conținutul lor? Acum poți intra în pielea lor, să scrii un jurnal sau blog, sau să filmezi propriul tău vlog. Poți face content despre orice vrei, iar oamenii vor aprecia faptul că faci lucruri de calitate cu timpul tău petrecut în izolare în loc să te plângi de soartă. Poate vei deveni virală și vei avea sute sau poate chiar mii de fani.
-
Citește multe cărți groase!
Nu există un moment mai bun decât acum să îți îmbogățești cultura generală citind tot felul de cărți. Poți descoperi o altă lume în spatele paginilor citite, iar în același timp vei vedea cât de repede zboară timpul, mai ales când „savurezi” o carte cu adevărat bună. Citește cărți de diferite genuri ca să nu te plictisești, pentru că „vei ieşi din izolare un alt om… nu vei mai fi niciodată acelaşi” spune regizorul.
Dacă nu mai ai cărţi necitite în bibliotecă, poţi apela la o librărie virtuală!
-
Ai grijă de tine! Fă exerciții fizice, yoga și adoptă un stil de viață sănătos
Viața haotică și stresantă pe care o aveai de la locul de muncă nu-ți permitea să ai timp pentru bunăstarea corpului tău. Acum poți să îi acorzi mai mult timp și să faci tot felul de exerciții fizice, gimnastică, yoga, să mănânci mai sănătos, să dormi mai mult, să ai grijă mai mult de tine.
Iată câteva exerciţii pe care le poţi face acasă!
-
Încearcă ceva ce ți-ai dorit mereu să faci, dar nu ai avut timp: pictură, sculptură, desen, scris etc.
Regizorul este de părere că „toţi am vrut la un moment dat să facem în viaţa noastră unele lucruri pe care până la urmă nu le-am făcut. Nu-ţi fie frică, din fericire nu te vede nimeni. În fiecare zi să existe ceva nou în viaţa noastră.” Dacă până acum ai stat departe de pensulă, creion, microfon, stilou, posibil ca acesta să fie momentul în care să îți descoperi o nouă pasiune și poate chiar un talent despre care nici tu aveai habar că îl ai.
Dacă ai copii, puteţi să vă distraţi şi altfel în autoizolare!
-
Scrie o carte autobiografică
Poate că vreodată ţi-ai dorit să devii scriitoare. Acum ai destul timp să începi să faci asta. Poate că viaţa ta ţi-a oferit destule experienţe şi povesti multe dintre ele şi altora. Cine știe? Poate aşa vei deveni eroina multor femei după ce îți vor citi cartea autobiografică.
-
Învață o limbă străină
Este important și chiar necesar ca timpul liber să îl folosim în favoarea noastră, ca mai apoi să ne putem bucura de ceea ce am realizat și învățat atunci. Serebrennikov consideră că a învăța o limbă străină „este ideal pentru a combate boala Alzheimer şi pentru a dezvolta memoria. Există milioane de metode. Fă-ţi temele în fiecare zi, citeşte, învaţă un cuvânt, zece, douăzeci de verbe. Fă un mare pas pentru a învăţa o altă cultură, o altă viaţă, o altă lume”.
-
Gândește-te la carantină ca la o vacanță, ca un reset, ca o perioadă de reîncărcare a bateriilor
„Să trăieşti izolat într-o casă sau într-un apartament, singur sau cu familia, nu este un blestem divin şi nici o pedeapsă. De fapt, este momentul adevărului”, a declarat el. Ai acum mai mult timp pentru a te relaxa, pentru a face băi lungi și fierbinți, pentru a face tratamente cu creme pentru față și corp. Trebuie să te simți ca într-o vacanță pe care chiar o meriți. Poți, de asemenea, să petreci ore în șir la telefon sau în videocall cu cei dragi.
-
Fă ceea ce-ți place! Vizionează filme, ascultă muzică, orice te relaxează și te amuză.
Dacă ești la zi cu plata abonamentelor la canalele de filme, poți începe câte un maraton unul după altul al celor mai vizionate seriale din acest moment. Ia-ți castronul de floricele, așază-te confortabil pe canapea și creează-ți propriul cinema în sufragerie. În momente ca acestea, cel mai bine este să vizionezi comedii care te vor scoate din starea de anxietate, teamă și monotonie și îți vor da mai mult chef de viață.
Citeşte mai multe despre anxietate şi despre terapie în această perioadă!
Dacă nu ţi se potriveşte nimic din sfaturile şi activităţile de mai sus, poţi încerca altele, împreună cu partenerul tău. Vezi activităţile pe care le puteţi face în cuplu AICI!
Text: Bettina Cristea
Photo: Freepik