Vegetarianismul, desi contestat de unii, s-a dovedit a avea numeroase beneficii pentru sanatate. Este un stil de alimentatie care reuseste sa asigure toti nutrientii necesari pentru organismul uman si este un mod de a preveni o multime de afectiuni. Iata cateva aspecte care te-ar putea convinge sa adopti un regim vegetarian.
Exista mai multe tipuri de vegetarieni: veganii, care consuma doar vegetale, ovo-lacto-vegetarienii, care mananca fructe, legume, dar si oua si lactate, si vegetarienii partiali, care mananca in plus si peste.
1. Vegetarienii consuma mai multe vitamine si mai putine grasimi saturate, spre deosebire de cei cu stil clasic de alimentatie. Datorita consumului mare de legume si fructe, vegetarienii au un aport crescut de vitamina C, E, potasiu, magneziu, acid folic, flavonoide si carotenoide.
2. Vegetarienii au, de obicei, un nivel mai mic al colesterolului rau (LDL) si un risc mai mic de a fi hipertensivi.
3. Cei care au o dieta vegetariana au un indice corporal mai mic, deci sunt mai slabi si chiar mai longevivi. In timp ce procentul persoanelor obeze este foarte mare la populatia obisnuita, in randul vegetarienilor, procentul supraponderalilor variaza intre 0 si 6%.
4. In cazul vegetarienilor, riscul de a suferi de boli cardiovasculare este mai mic. Intr-un studiu realizat acum cativa ani, s-a demonstrat faptul ca vegetarienii au cu 25% mai putine sanse sa moara din cauza bolilor cardiovasculare. Consumul de legume bogate in fibre si cel de cereale integrale, care sunt digerate incet si au indice glicemic scazut, ajuta la mentinerea unui nivel normal al zaharului in sange. De asemenea, consumul de nuci si seminte ii protejeaza pe vegetarieni de bolile cardiovasculare.
5. Riscul de a face cancer se reduce atunci cand urmezi o dieta vegetariana. Au fost nenumarate studii care au demonstrat faptul ca exista o mai mica incidenta a cancerelor la persoanele vegetariene, fata de cele care consuma carne. Cancerul de colon, de exemplu, este un tip de cancer care apare mult mai rar la vegetarieni.
6. Alimentele consumate frecvent de catre vegetarieni reduc riscul bolilor inflamatorii. Dintre aceste alimente amintim: fructe, nuci, rosii, ulei de masline, vegetale verzi, peste gras.
7. Barbatii vegetarieni au o mai buna calitate a spermei, ceea ce inseamna mai putine probleme de fertilitate. In plus, consumul de carne rosie se pare ca duce la scaderea libidoului si la probleme circulatorii, lucru asociat cu disfunctiile erectile. Asa ca viata sexuala ar putea avea si ea de castigat de pe urma unei diete vegetariene.
8. Vegetarienii sunt mai putin predispusi sa consume junk food si bauturi carbogazoase, despre care stim ce efecte nocive au asupra organismului. Odata ce ai adoptat un stil de viata sanatos, organismul tau se va obisnui sa nu mai pofteasca atunci cand treci pe langa un fast food sau cand prietenii tai sorb cu sete din sucuri acidulate.
9. Vegetarienii sunt mai putin expusi ingestiei diverselor substante toxice, cum ar fi antibioticele sau hormonii care se administreaza animalelor si care raman in carnea pe care noi o consumam.
10. ONU arata intr-un raport din 2006 ca fermele de animale emit mai multe gaze de sera decat toate masinile si camioanele din lume la un loc. Asa ca, daca esti vegetarian, poti fi mandru ca ai o mica contributie la reducerea incalzirii globale.
Text: Bianca Badescu