Pandemia de coronavirus prin care trece toată planeta, plus evenimentele recente au făcut ca pentru mulți dintre noi a te uita la știri, a fi informat fără a deveni anxios sau panicat să devină o misiune imposibilă.
Întrebarea care se pune este dacă există o modalitate de a fi la curent cu evenimentele fără ca acest lucru să-ți afecteze sănătatea mintală? Iată ce sfaturi oferă Michaela McCarthy, director general al institutului clinic The Awareness Center, din Marea Britanie, pentru Harpers Bazaar.
- Trebuie să înțelegi că mass-media are propria sa agendă
„Emoționalizarea” sau „ senzaționalizarea ”este modul prin care un canal de știri accentuează potențialele rezultate negative.”
- Trebuie să știi că mass-media poate oferi o viziune distorsionată asupra lumii
„Reporterii de știri și jurnaliștii nu mai aduc pe ecran doar buletine factuale simple și imparțiale, timp de cinci până la 10 minute în fiecare oră așa cum scrie la carte. Faptul că fac acum parte dintr-un flux de știri de 24 de ore înseamnă că trebuie să lupte pentru atenția ta. De aceea, știrile nu mai sunt doar pentru a informa, ci trebuie să îți atragă atenția. Și să o păstreze!! Iar modul în care unii reporteri și redactori fac acest lucru este prin intensificarea aspectelor emoționale și senzaționale ale unui eveniment sau ale unei povești”.
- Selectează cu atenție sursele de știri
„Toate publicații sau canalele de știri aflate la stadiile incipiente ale unei știri sau ale unui eveniment se agață de orice detaliu și speculează cât de mult se poate pe marginea lor. Gândește-te cu capul tău: Care este intenția acestei publicații/canal de știri? ”
- Identifică-ți limitele și ia în considerare să rărești sesiunile zilnice de informare
„Dacă începi să te simți copleșită, poate fi o idee bună să reconsideri cum și de câte ori te vei informa zilnic de la știri”
- Dezactivează orice cont de social media pe care îl consideri declanșator de anxietate
„Rețelele sociale te pot ajuta să rămâi în contact cu oamenii, dar te pot face și să simți anxietate. Mai ales dacă oamenii împărtășesc știri sau postează despre îngrijorările lor. Ia în considerare să faci o pauză sau să limitezi modul în care utilizezi rețelele sociale. Ai putea decide să urmărești doar anumite grupuri sau anumite pagini.”
- Nu uita să echilibrezi veștile proaste cu activitățile care îți oferă satisfacție
„Pe lângă citirea titlurilor, de ce să nu ne luăm timp să citim și o secțiune a ziarului/site-ului cu teme care ne interesează personal, de plăcere – indiferent dacă este o recenzie de carte, o cronică de film sau muzică sau secțiunea sport. Urmărește un podcast sau programează-ți emisiunea TV preferată după știrile de seară. “
- Dacă suferi de anumite afecțiuni mintale, limitează expunerea la știri
„Dacă nu vă simțiți bine mental, fie că este vorba de o afecțiune de sănătate mentală diagnosticată sau dacă treceți în general printr-un moment mai nefericit, atunci stați departe de știrile care vă supără. Dacă vrei să fii informată, roagă pe cineva care a urmărit știrile să-ți spună ce se întâmplă.”
- Trebuie să știi că poveștile din viața reală difuzate sunt special evocate pentru a declanșa un răspuns emoțional
„Cea mai toxică parte a știrilor proaste este relatarea de povești personale. Povestea emoționantă și sfâșietoare ascultată la prima mână nu vă va oferi informații utile. De aceea este bine să le pui la îndoială utilitatea și impactul pe care le au asupra ta.”
- Discută cu prietenii și familia despre știri
„Este foarte ușor de înțeles că privind știrile vei simți anxietatea crescând, dar dacă vorbești cu cineva despre cum te simți, te va ajuta să faci un pas înapoi, să privești frica în ochi, să o pui în perspectivă și vei găsi o rezolvare.”
- Ia în considerare o perioadă de detox de știri
“Dar nu trebuie să fie totul sau nimic. Unii oameni consideră că„ să nu știu ”este chiar mai rău, așa că găsirea unui echilibru este esențială”.
Text Cristina Dudău
Foto Shutterstock