Odata cu venirea primaverii, a venit si sezonul legumelor cu frunzele verzi. Salata verde este una dintre cele mai delicate tipuri de legume cu frunze care se consuma in aceasta perioada. Fie ca este consumata in salate la care se mai adauga si alte legume, fie ca este consumata sub alte forme, salata reprezinta legume-vedeta a acestui sezon. Desi, la prima vedere, ai putea crede ca banala salata verde nu aduce foarte multe beneficii sanatatii, noi tinem sa te contrazicem. Citeste randurile de mai jos si afla de ce este atat de recomandata salata verde in alimentatia zilnica.
1 – Apa. Un sfert de salata verde ofera 16% din necesarul de apa zilnic.
2 – Bogata in minerale. Nu lasa culoare mai deschisa a salatei verde sa te pacaleasca. Frunzele inchise la culoare sunt cele bogate in minerale. O salata verde contine 33% din DZR de cupru, 22% DZR magneziu, 27% fosfor, 33% potasiu, 5% seleniu si 13% zinc.
3 – Proteine??. Crezi sau nu, salata verde este formata din ??17% proteine, adica 7.7 grame. Si e proteina completa! Asta inseamna ca are toti cei 8 aminoacizi esentiali, ceea ce ofera organismului tau intre 9 si 26% din doza zilnica recomandata (in functie de caracteristicile tale).
4 – Calciu. O salata contine 206 mg de calciu (aproximativ 21% din DZR). Combina salata cu fructe bogate in calciu, cum ar fi papaya si/sau portocale, si vei obtine mai mult calciu decat dintr-un pahar de lapte!
5 – Fier. Salata verde contine 6 mg de fier, intre 34% si 75% din DZR , ceea ce o face indispensabila in dieta vegetarienilor si a veganilor.
6 – Omega-3. O singura salata verde contine 44% Omega-3 grasimi esentiale din DZR.
7 – Mai multa vitamina C decat o portocala. Salata verde contine 167% vitamina C, in timp ce o portocala de dimensiuni medii contine doar 92%.
8 – Salata verde este bogata in vitamine din complexul B: tiamina (B1) – 38% DZR, riboflavina (B2) – 32% DZR, niacina (B3) – 12% DZR, acid pantotenic (B5) – 18%, piridoxina (B6 ) – 36%, acid folic (B9) – 213%!
9 – Sursa bogata de vitamina A (sub forma de betacaroten) si vitamina K. Ca si in cazul multor verdeturi, salata este foarte bogata in betacaroten, cu 1,817% si are 535% vitamina K.
10 – Nivel scazut de acid oxalic. Daca te confrunti cu pietre la rinichi, salata verde reprezinta o alegere buna, deoarece aceasta contine foarte putin acid oxalic – element care se lipeste de calciu, magneziu, sodiu si potasiu in intestine si impiedica absorbtia acestora.
Text: Andreea Popescu