10 indicii ale instalarii depresiei

depresiaInstalarea unei depresii se face treptat si daunele sale pot fi atenuate daca o descoperim la timp. Pentru a-i minimiza impactul fizic si emotional, este nevoie sa recunosti semnele depresiei inca de la aparitie. Astfel, poti apela din timp la terapie si poti evita o situatie care ti-ar putea scapa de sub control.

 

 

 

 



Simptome comune ale depresiei


1. Oboseala
poate fi primul simptom al unei depresii. Cu totii resimtim oboseala din cand in cand, dar daca aceasta persista si este acompaniata de o stare proasta de spirit sau de scaderea motivatiei si a energiei, atunci lipsa de energie poate fi legata de primul stadiu al unei depresii.

2. Orarul de somn poate varia de la persoana la persoana, insa daca nu dormeai foarte bine inainte, iar acum dificultatile cu somnul sunt si mai mari, acesta poate fi un semn al unui episod depresiv. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca nu dormi bine cateva nopti, mai ales daca treci printr-o perioada foarte stresanta. Dar in absenta unui motiv de acest gen, a unui factor declansator, orice schimbari fata de programul tau normal de somn ar trebui sa-ti traga un semnal de alarma.

3. Daca ai nevoie de prea mult somn, atunci si acest lucru poate fi un semn al depresiei. Regula cu 8 ore de somn pe noapte ramane valabila. Cand dormim mai putin de 8 ore, corpul are de suferit, dar la fel se intampla si cand dormim mai mult. Somnul prelungit cu mult peste 8 ore nu este sanatos, iar daca acest lucru este insotit si de o stare de spirit proasta sau de tristete, atunci asta poate insemna ca traversezi un episod depresiv.

4. Schimbarile de apetit si de greutate pot avea si ele legatura cu depresia. Cu totii resimtim din cand in cand o pierdere sau o crestere a apetitului. Daca insa aceste probleme sunt combinate cu alte stari cum ar fi pierderea interesului si a placerii pentru activitatile preferate pentru mai mult de 2 saptamani, se poate sa treci printr-un episod depresiv. O crestere in greutate de peste 5% din masa totala a corpului intr-o luna poate fi de asemenea un indicator al depresiei.

5. Poate vi se pare surprinzator ca durerea sa fie un semn al depresiei, insa durerile puternice abdominale sau de cap care par sa nu mai treaca pot fi indicii ale unui episod depresiv.

6. Un alt semn neobisnuit al depresiei este perceperea lumii inconjuratoare in culori mai putin vii. Majoritatea oamenilor care au urmat un tratament pentru depresie au afirmat ca, dupa aceasta perioada, calitatea muzicii si a culorilor s-a schimbat. Dupa iesirea din depresie, cei mai multi oameni afirma ca au inceput sa iubeasca muzica si culorile din nou.

7. Daca te simti epuizat la munca, s-ar putea sa treci printr-un episod depresiv. Multi oameni care sunt stresati si epuizati se simt deprimati de fapt. Epuizarea este un termen mai usor de acceptat social decat depresia. Ia in calcul daca starea de epuizare este legata de un deadline sau de un obiectiv stresant la munca sau daca persista de ceva timp aparent fara motiv. Daca te simti epuizat in mod obisnuit, atunci acesta poate fi un semn al depresiei.

8. Problemele cu memoria care apar regulat trebuie sa-ti puna semne de intrebare. Cu totii ne concentram mai greu din cand in cand, mai ales atunci cand avem o problema de familie sau la serviciu. Insa atunci cand problemele cu memoria si cele de concentrare devin acute, s-ar putea ca depresia sa fie cauza.

9. Retragerea din societate sau evitarea activitatilor ce implica interactiunea cu alte persoane sunt indicii ale faptului ca treci printr-o perioada depresiva. Atunci cand oamenii se simt deprimati, au tendinta sa se retraga din activitatile normale si din interactiunile sociale. Daca in aceste perioade persoana manifesta tendinte suicidale, atunci sansele de a fi oprita sunt mai mici, neavand persoane in jur care sa aiba cunostinta de starea sa. De aceea, este bine ca, atunci cand suntem deprimati, sa nu ne izolam.

10. Tristetea inexplicabila este un semnal foarte clar dat de depresie. Exista 3 indicatori care determina daca aceasta tristete poate fi legata de depresie: intensitatea, durata si cauza sau, mai bine spus, absenta cauzei. Desi la inceput putem identifica un motiv al tristetii, pe parcurs nu mai gasim cauze ale persistentei acesteia.

Fii cu ochii in patru daca observi ca prezinti mai multe dintre aceste semne combinate si ia masuri inainte ca depresia sa se instaleze profund.

 

Text: Bianca Badescu

Sursa: everydayhealth.com