Argila, datorita amestecului de minerale din compozitia sa, poate fi folosita intr-o multime de afectiuni, dar si pentru detoxifierea sau infrumusetarea piielii. Cei care au folosit o data argila se vor intoarce cu siguranta la ea, pentru ca este un tratament natural, eficient si fara efecte nedorite.
- Argila ajuta la remineralizarea organismului si poate fi folosita pentru a suplimenta deficitul de minerale din corpul nostru cauzate de dietele nu tocmai echilibrate pe care le avem multi dintre noi. Contine calciu, magneziu, fier, zinc si multe alte minerale.
- Argila poate fi folosita pentru tratarea afectiunilor rinichilor, chiar si a celor cronice. Atunci cand suferi de insuficienta renala, corpul nu mai poate filtra fosfatii suficient de bine asa ca o parte dintre acestia trec in circulatie, formand depozite pe vasele de sange. Tocmai de aceea, persoanele care au probleme cu rinichii sunt predispuse sa faca atac de cord sau atac cerebral. Studiile clinice au dovedit eficienta argilei in scaderea nivelului de fosfati din organism.
- In caz de diaree, argila absoarbe toxinele si gazele, elimina greata, iar in cazul ingerarii unei cantitati mici dintr-o substanta toxica, argila ii neutralizeaza efectele daunatoare (datorita silicatului de aluminiu din compozitia sa are proprietati antitoxice). Este deja celebru experimentul doctorului James Gilardi, care a observat ca papagalii peruvieni care consumasera argila aveau un nivel mult mai scazut in sange al unei substante toxice care le fusese administrata, fata de alte pasari
- Argila reduce absorbtia toxinelor din corp si are efect detoxifiant. Se pot face cure de detoxifiere cu apa de argila, care se bea dimineata si seara. Aceasta se prepara cu cateva ore inainte de a fi bauta, astfel: intr-un pahar cu apa plata se pune o cantitate de argila cat o nuca. Inainte de a fi consumata se amesteca cu o spatula de lemn sau plastic si se bea apa cu o jumatate de ora inainte de masa. Pe fundul paharului vor ramane resturi de argila care se arunca.
- Este utila pentru persoanele care sufera de gastrita, arsuri stomacale sau ulcer. Tocmai de aceea se foloseste in multe medicamente destinate acestor afectiuni.
- Are efect antibacterian. Studiile au dovedit ca ionii de cupru, zinc si cobal continuti de argila pot distruge bacterii precum E. Coli. De aceea, argila poate fi utila si in cazul infectiilor urinare.
- Argila are efect cicatrizant. Pansamentele cu argila pot fi aplicate pe rani pentru a opri sangerarea. In plus, impiedica patrunderea microbilor in organism in aceste situatii.
- Daca vrei sa-ti exfoliezi pielea natural, atunci argila este exact ce-ti trebuie. Elimina sebumul in exces si impuritatile de pe piele, dar si celulele moarte.
- Argila trateaza acneea si iritatiile, avand si un efect calmant. Argila inmuiata cu putina apa se aplica pe zona afectata si se lasa sa se usuce si sa actioneze cateva minute.
- Pentru o respiratie proaspata si pentru eliminarea bacteriilor din cavitatea orala, poti clati gura cu argila amestecata cu apa (o jumatate de lingura de argila intr-un sfert de pahar de apa) sau poti pune o cantitate mica de argila pe periuta atunci cand te speli pe dinti.
Text: Bianca Badescu