Potrivit unui studiu ARIA (Rinita alergica si impactul acesteia asupra astmului), 1 din 4 europeni sufera de alergie si nu este constient de aceasta afectiune. Fie simptomele sunt interpretate gresit, fie sunt ignorate, ca simple indispozitii, astfel alergia afectand viata multor oameni. Cele mai frevente tipuri de alergi sunt: rinita alergica sezoniera sau persistenta, astmul bronsic, eczema, urticaria, angioedemul si anafilaxia, care se manifesta din cauza alergenilor precum: polenul, parul de animale, acarienii, mucegaiul, componentele unor alimente (lapte, oua, capsuni, alune), veninul unor insecte, dar si din cauza anumitor substante chimice.
Consultarea medicului este foarte importanta in obtinerea de informatii despre alergie, despre medicamentele disponibile si despre modul in care puteti controla mediul. Practic, exista trei tipuri de tratament pentru alergie: controlul medicului, medicamentele sau imunoterapia alergenica. Un alt aspect important care trebuie retinut este faptul ca alergiile reprezinta o afectiune care se manifesta in toate anotimpurile.
“Raceala” si alergia au simptome comune, ceea ce poate face dificila diferentierea celor doua afectiuni. Crizele alergice la copii sunt mai frecvente in timpul sezonului de toamna si iarna, pentru ca micutii petrec mai mult timp in spatii unde nu patrund soarele si aerul proaspat. Atunci cand functioneaza caloriferele, creste emanatia de substante toxice degajate din mobila lacuita, din covoarele prafuite sau din mochetele tratate cu insecticide, ceea ce duce la declansarea alergiilor la copii.
Text: Alexandra Lupu